Cultura popular

Històries de l’Obra del Cançoner Popular a Olot

Àngel Girona recull les aportacions dels dietaris dels col·lectors de les missions que es van fer a la Garrotxa als anys vint

Són detalls de l’ambient de l’època i d’institucions

Conèixer l’ambient dels anys vint del segle passat del passeig que la ciutat d’Olot té dedicat a l’escultor Miquel Blay, conegut entre els olotins com el Firal, forma part també de la història. És, doncs, història, al costat de la història oficial. L’activista cultural olotí i un referent quant a la música tradicional i popular Àngel Girona ha recollit algunes d’aquestes històries a partir de les missions –aquesta és la denominació oficial– que van dur a terme a la comarca de la Garrotxa el grup de persones que recollia testimonis orals per al cançoner popular de Catalunya. Aquestes missions es van fer entre els anys 1922 i 1926.

A L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya a Olot, que és un nou número de la col·lecció Històries d’Olot, que edita ERC, Àngel Girona estira el fil d’aspectes que queden reflectits als dietaris del mestre Joan Tomàs. “El mestre Tomàs fa una detalladíssima, i m’atreviria a dir fotogràfica, memòria escrita del territori on realitzava les missions. Paisatges, masos, cantaires, personatges estrafolaris..., un relat apassionat que desgrana el dia a dia dels esdeveniments viscuts”, subratlla Girona al seu llibre. Segurament, la història més colpidora, i alhora reflex d’una realitat dura d’aquells anys, és la que fa referència a la visita que van fer a l’Hospici per recollir testimonis de cançons populars. A Girona, li serveix per donar detalls d’aquesta institució pública que va acollir persones pobres i també gent gran, i ho fa amb històries colpidores i algunes també de tendres, que recollien als dietaris dels col·lectors de melodies i lletres. També històries com la de la Maria Pastora de Riudaura, que va aportar més d’un centenar de cançons i no hi havia manera d’aturar-la.

LA XIFRA

6
missions
es van dur a terme a la comarca de la Garrotxa en el marc del treball de camp del cançoner popular


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA