Art

Dins el cervell de Dalí

L’Ideal inaugurarà al setembre una exposició immersiva del geni surrealista que inclourà una experiència pionera de metavers

Salvador Dalí presumia de tenir un cervell electrònic. Una boutade més de les seves? Doncs no, perquè el temps li ha acabat donant la raó. “L’art serà cibernètic o no serà”, va venir a dir en una entrevista el 1981, tot i que de fet ja ho pensava des de força abans, i en són la prova els seus experiments tridimensionals (els famosos hologrames d’Alice Cooper i d’ell mateix pintant Gala) i inclús amb la quarta dimensió (hi va dedicar una pintura). I què es pot dir del seu Teatre Museu de Figueres? De tot menys convencional: immersiu avant la lettre cap amunt.  Va ser Dalí el primer artista digital de la història?

El sí el donarà l’exposició Dalí cibernètic, que obrirà al públic el centre d’arts digitals Ideal el 20 de setembre. “Des del primer dia que vam obrir, fa dos anys i mig, Dalí era el nostre objectiu”, explica el director de l’equipament que té per llar el cinema centenari del barri del Poblenou, Jordi Sellas. Dos anys i mig que han donat per a quatre mostres (l’actual, de Frida Kahlo), amb una pandèmia pel mig i així i tot un registre de visitants espectacular: més de 400.000. El geni surrealista aterrarà sobre un terreny ben adobat. I potser serà, de tots els fets fins ara, el projecte més fidel a l’esperit d’un artista de les avantguardes de principi de segle XX que de vell xalava amb els ordinadors. Seria Dalí, si estigués viu, el primer i el més entusiasta espectador de la seva pròpia exposició immersiva?

La resposta quedarà enlaire, però als seguidors de la seva obra tant els farà saber-la. Les entrades per assistir als prodigis tècnics que ha gestat l’Ideal ja estan a la venda. No costaran més que en les ocasions anteriors (de 9 a 16,5 euros), i això que la inversió s’ha disparat: 25 milions d’euros per a tota la gira internacional. Perquè voltar, voltarà. Poc després de la seva estrena a Barcelona, a l’octubre ja farà el seu primer bolo a Londres. I els pròxims quatre anys la previsió és que es passegi per 40 ciutats més (per ara n’hi ha 20 de confirmades).

La producció va a càrrec de Layers of Reality i Exhibition Hub; en signaran el comissariat Imma Fondevila i Anna Pou; involucrà estudis catalans (“creació km 0”, en diu Sellas) i, important, té tot el suport de la Fundació Gala - Salvador Dalí, que d’idees per fer Dalís digitals en rep a cabassos. Amb la de l’Ideal s’hi ha aliat “pel guió i per la recerca”, remarca la seva directora, Montse Aguer. I perquè la troba un bon estímul per animar-se a visitar després els tres museus de l’artista a l’Empordà. El Dalí virtual donarà pistes per saber mirar millor el Dalí físic, entén Aguer.

La mostra s’està gestant però ahir els periodistes van ser uns privilegiats en descobrir-ne algunes píndoles. El més impactant va ser una experiència de cinc minuts (n’acabarà tenint a la vora de quinze) per l’univers metavers (l’últim crit en realitat virtual) de Dalí. “És un projecte pioner a tot el món perquè es viurà col·lectivament”, exclama Sellas. La sala tindrà capacitat per a 40 persones que no només interactuaran entre elles en aquest espai i temps simulats farcits d’iconografies dalinianes, sinó també amb les persones que just en aquell moment també visitin l’exposició simultània de Londres.

Immortal

El viatge per la ment de Dalí inclou sis aventures més, amb motxilles plenes de les seves fílies i fòbies: per la màquina de pensar que es va inventar el seu estimat Ramon Llull, passant per la que ell hi va acoblar, la màquina de somiar, fins a la seva obsessió pels fenòmens òptics, l’ADN, la física nuclear, la teoria de les catàstrofes o els píxels. La sala gran de l’Ideal es folrarà de dalt a baix amb un film immersiu de 30 minuts. I tot el recorregut estarà travessat per allò que realment preocupava l’artista: ser immortal.

I ho ha aconseguit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA