Llibres

Un premi doble doble

Joan-Lluís Lluís guanya el Crexells amb l’obra ‘Junil a les terres dels bàrbars’

Quan els paios durs de ficció encara eren masclistes desacomplexats fumaven i bevien, solien demanar un whisky doble. Joan-Lluís Lluís (Perpinyà, 1963) és real, no sé si és un paio dur –no ho sembla, dit com a lloança–, sí que és un escriptor amb molt de talent i una persona afable amb un generós sentit de l’humor. Doncs ha fet un doble doble. Ha guanyat per segona vegada el premi Crexells, el que en fa 51. El primer seu va ser el 2004 per El dia de l’ós –quan encara hi havia tots els diacrítics–. Ara ha rebut el segon, per Junil a les terres dels bàrbars (Club Editor). Lluís és el cinquè que aconsegueix aquesta fita, després de Jesús Moncada, Jaume Cabré, Joan F. Mira i Baltasar Porcel. Equip de Champions. El segon doble és perquè, per aquest títol, ja va rebre al gener el premi a la millor novel·la de l’any segons el jurat triat per Òmnium Cultural.

Parlant de jurats, en haver-hi nova junta a l’Ateneu Barcelonès, entitat que concedeix el premi Crexells des del 1928, actualment amb Isona Passola de presidenta i Lluïsa Julià de vicepresidenta primera, es van canviar recentment els membres del jurat, que està format per Francesco Ardolino, Anna Ballbona, Valèria Gaillard, Andreu Gomila i Eva Piquer, amb Lluïsa Julià amb veu però sense vot.

“Ja fa uns quants anys que visc amb la Junil; hem recorregut junts 23.000 quilòmetres per tots els Països Catalans, una distància similar a la d’anar de Barcelona a Vladivostok i tornar”, comenta Lluís, que fa molts mesos que fa lectures de l’obra i presentacions. Tot i l’èxit de l’obra i el final obert que té, l’autor no pensa fer una segona part perquè està “segur que tindria una qualitat inferior i per respecte als personatges”.

Ardolino assegura que és “una aventura que passa en un context històric [Imperi Romà] que es va descobrint de mica en mica, amb una coherència lingüística extraordinària”. “Junil té una prosa precisa i preciosa que mai va en detriment de la història”, hi afegeix Gomila. “Amb tot, vam estar discutint més de tres hores qui havia de guanyar dels quatre finalistes”, confessa Ardolino. Uns finalistes que ja no es fan públics perquè al jurat no li “sembla elegant”.

L’editora Maria Bohigas assegura que, “sense inflar com fan d’altres”, fa un mes ja sumaven “13.000 exemplars venuts i continua amb un bon ritme de vendes”. I avança que publicaran El dia de l’ós i, a principis del 2023, “la primera novel·la del Joan-Lluís, Els ulls de sorra, que ja tindrà 30 anys”.

“Amb aquest premi volem posar èmfasi en la qualitat de les obres, de la llengua i de la literatura catalanes i que l’Ateneu formi part dels eixos de la cultura”, conclou Julià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona