Patrimoni

Troben una necròpolis moderna al monestir de Santa Maria, a Roses

La primera campanya arqueològica en aquest àmbit de la Ciutadella, clau per saber la història de Roses, fa aflorar dos enterraments dels segles V i VII

La pri­mera cam­pa­nya arqueològica d’estudi del mones­tir de Santa Maria, a la Ciu­ta­de­lla de Roses, ha permès iden­ti­fi­car estruc­tu­res mili­tars i un magat­zem, men­tre que les dar­re­res tres set­ma­nes s’ha ini­ciat un pro­jecte a la zona del claus­tre del mones­tir –que pros­se­guirà l’any que ve– en què s’han des­co­bert fins ara una necròpolis moderna i dos enter­ra­ments dels segles V i VII.

Els resul­tats científics de les dar­re­res exca­va­ci­ons efec­tu­a­des en aquesta àrea han posat al des­co­bert, doncs, una part d’una necròpolis moderna que apro­fi­tava l’espai exis­tent entre el claus­tre i l’església. S’han exca­vat una tren­tena d’enter­ra­ments d’entre els segles XVII i XVIII. A la zona sud del claus­tre, per con­tra, s’han loca­lit­zat les res­tes de l’ocu­pació d’època tar­do­an­tiga, ante­rior al mateix mones­tir, i dos enter­ra­ments que se situ­a­rien entre els segles V i VII.

Lluís Palahí, direc­tor tècnic de l’equip, explica que han inau­gu­rat un nou sec­tor d’exca­vació “molt engres­ca­dor i molt interes­sant”. I hi afe­geix: “No es pot expli­car la història de la vila medi­e­val de Roses sense expli­car la història del mones­tir, que és l’ori­gen i el ger­men de tota la població que va néixer després i que, a més, té l’ori­gen en època tar­do­an­tiga”.

Palahí avança que l’estudi con­ti­nuarà amb les cam­pa­nyes de l’any vinent, i que espe­ren recu­pe­rar en nous son­de­jos “estruc­tu­res més anti­gues rela­ci­o­na­des amb el claus­tre pre­romànic i ele­ments de l’església ori­gi­nal del mones­tir, ante­rior a la visi­ble avui dia, que data del segle XI”.

Les exca­va­ci­ons, a càrrec de la Càtedra d’Arque­o­lo­gia Medi­e­val i Moderna de Roses, s’han cen­trat en el tram cen­tral de la gran illa de cases que se situ­ava entre el car­rer Nou i la mura­lla est de la vila. La superfície exca­vada ha estat d’uns 600 m² i els resul­tats han estat molt dis­pars. A l’extrem sud s’ha iden­ti­fi­cat un gran magat­zem de 152 m² que for­mava part de les estruc­tu­res mili­tars i en el qual es dis­tin­gei­xen dues fases –la pri­mera amb una sola gran estança amb pilars cen­trals i pavi­ment de rie­rencs, i una com­par­ti­men­tació poste­rior, cre­ant una estança amb sòl de rajols.

A la resta de l’espai es con­serva l’estruc­tu­ració medi­e­val, si bé par­ci­al­ment modi­fi­cada en època moderna. Lluís Palahí asse­nyala que “aquests tre­balls per­me­ten apro­fun­dir en el conei­xe­ment de la trama urbana i l’evo­lució de la vila, i mos­tren que aquest urba­nisme medi­e­val “es va per­pe­tuar a través d’edi­fi­cis més moderns també en la fase medi­e­val”.

Aquesta cam­pa­nya arqueològica és la con­ti­nu­ació del pro­jecte ini­ciat l’any 2018, cen­trat en l’anàlisi del sec­tor de lle­vant de la vila medi­e­val. Al llarg d’aquests cinc anys s’ha cobert una superfície d’uns 3.200 m².

Un pro­jecte que, sumat al que s’ha ini­ciat aquest any al recinte de l’antic mones­tir, és, segons l’alcalde de Roses, Joan Plana Sagué, “la demos­tració d’un model d’èxit basat en la col·labo­ració entre l’Ajun­ta­ment de Roses i la Uni­ver­si­tat de Girona per tal d’explo­tar al màxim tot el poten­cial científic del nos­tre patri­moni històric. La recerca i inves­ti­gació duta a terme per la càtedra i per la Uni­ver­si­tat dona uns resul­tats pal­pa­bles i qual­se­vol per­sona que visiti la Ciu­ta­de­lla pot veure any rere any com avança el des­co­bri­ment de tot aquest pas­sat soter­rat que va aflo­rant, men­tre que per part de l’Ajun­ta­ment l’aposta per aquesta inves­ti­gació i valo­ració és clara, com ho demos­tra el fet que el com­promís econòmic amb la Uni­ver­si­tat ha aug­men­tat al vol­tant d’un 40%”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.