Música

Orfebreria vigatana

Núria Graham es reinventa en la inauguració del 34è Mercat de Música Viva, que ofereix fins dissabte una cinquantena de concerts i rep la visita de 800 professionals

Dani Nel·lo, Chicuelo i Ernest Crusats són alguns dels que hi estrenen projecte

No era el primer ni probablement tampoc sigui l’últim dels seus concerts al Teatre Atlàntida, però el de Núria Graham ahir, en la inauguració de la 34a edició del Mercat de Música Viva, justificava que aquesta “veterana de Vic” –com va remugar que se la definís– amb residència a la Bisbal, estigués “aguantant-se les llàgrimes”. “Dec estar ovulant“ va dir. Hi estrenava un espectacle que, més enllà de la presentació convencional d’un disc, significa una reinvenció artística en tota regla: instrumentació renovada al 100% i ni rastre de la guitarra elèctrica (que Graham, convé recordar-ho, toca fenomenalment bé) a favor d’un piano de paret i, ocasionalment, la guitarra acústica i, fins i tot, la bateria. Ho feia, també, amb un “equipasso” –Graham dixit– de músics del país, amb Anna Godoy a l’arpa, Magalí Datzira al contrabaix, Núria Maynou al violoncel, Marcel·lí Bayer al clarinet i el saxo i Jordi Matas, mà dreta de Ferran Palau i El Petit de Cal Eril, a la guitarra i bateria. I el d’ahir era el preludi, finalment, d’una tardor en què “la Graham”, com l’anomena cada vegada més gent, atorgant-li tal vegada així un creixent estatus en el panorama artístic del país, s’embarcarà en una gira pels Estats Units i Europa que fa patxoca i que culminarà, al gener, amb la publicació de Cyclamen, un nou disc amb el paraigua de l’històric segell Verve.

Un adjectiu, delicat, predominava ahir en les converses al vestíbul de l’Atlàntida en acabar el concert, nodrit de setze temes –només tres pertanyents a la seva vida passada: Prelude, Marianne i Hazel– i amb ressonàncies a Joni Mitchell i Laura Nyro, cantants que Núria Graham fa temps que reivindica. Res de bisos, va advertir, atesa l’estructura “cap i cua” d’aquest nou repertori (que el 20 de gener durà a l’Auditori de Girona i, el 13 de febrer, a Guitar BCN) i confirmació, finalment, que Núria Graham, de 26 anys, és sens dubte una d’aquelles artistes que tenen pànic a allò que tanta gent del seu ofici anomena “zona de confort”. La seva carrera ben segur que amaga moltes més sorpreses.

Retorn a l’essència

L’alcaldessa, Anna Erra; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el director del Mercat, Marc Lloret, celebraven uns minuts abans a l’escenari de l’Atlàntida un retrobament amb “l’essència” del Mercat, que en aquesta 34a edició torna a ser, ara sí, com els d’abans de la covid i per on, fins dissabte, desfilaran 55 grups i artistes i 800 professionals.

Entre la programació d’ahir, el debut en solitari del cantaor de Los Aurora, amb adaptacions aflamencades de Lluís Llach, Joan Manuel Serrat i Maria del Mar Bonet, i Alba Morena, amb un projecte cuinat amb David Soler i Marcel Bagés, per al qual cada vegada hi ha més mirades. Avui, d’altra banda, Dani Nel·lo presenta el seu nou Organ Trio i Chicuelo presenta a l’Atlàntida Caminos amb David Gómez a la bateria i Martín Meléndez al violoncel. I, demà, l’Atlàntida tornarà a obrir les portes a un músic vigatà: Ernest Crusats, excantant de La Iaia, que el 7 d’octubre s’estrenarà en solitari amb La font gelada.

La programació en grans escenaris a l’aire lliure de divendres i dissabte té aquest any Stay Homas, Auxili, Roba Estesa, 31Fam, Pupil·les i Delafé y las Flores Azules, entre altres propostes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA