Llibres

LLIBRES

Tres editorials es disputen els drets de Jordi Cussà

LaBreu i L’Albí asseguren que hauran de trinxar els seus exemplars de ‘Cavalls salvatges’ i ‘Formentera Lady’ perquè Comanegra ha anunciat l’edició revisada de l’obra de l’autor, mort el 2021

Les editorials Labreu, Edicions de l’Albí i Comanegra estan enfrontades pels drets d’autor de Jordi Cussà, escriptor de culte que va morir el juliol del 2021, als 60 anys. La disputa es va fer pública el 8 de setembre passat, quan en un acte d’homenatge al novel·lista i poeta de Berga a la llibreria Calders de Barcelona, els editors de LaBreu i L’Albí, que han publicat als seus segells Formentera Lady i Cavalls salvatges, respectivament, van anunciar que a partir del 31 de desembre d’aquest any perdran el dret d’edició dels dos títols per “les males arts d’una agent literària i una editorial”, en referència a l’adquisició dels drets de l’obra de Cussà per part de l’editorial Comanegra. Un cop passada la Setmana del Llibre en Català, i arran d’un article difós avui a la revista digital La lectora, Comanegra ha volgut dir-hi també la seva a través d’un comunicat en el qual especifica que, entre els anys 2023 i 2024, té previst incloure a la col·lecció “Narratives”, on ja ha editat El primer emperador i la reina Lluna i Les muses”, també Cavalls salvatges i Formentera Lady, en una edició definitiva i revisada pel mateix Cussà, i que el 2024 farà el mateix amb dues obres més, La serp i El Ciclop, després que la primavera passada adquirissin els drets d’autor de les quatre novel·les.

En declaracions a Efe, l’editor de L’Albí, Jaume Huch, ha dit que està passant “un dol bastant bèstia” arran de la polèmica, perquè era amic de la infància de Cussà i lector seu des de fa molts anys, afirma. “Ara em sento dolgut i ferit, molt trist, a més d’estar cabrejat com a editor i empresari amb el que ha passat”, ha admès, abans de recordar que, quan Cussà va morir, veient els seus germans i nebot sobrepassats, va ser ell mateix qui els va recomanar que acudissin a una agent literària, Carlota Torrents, de l’agència Asterisc, perquè els ajudés a gestionar el llegat, “donada la importància de la seva obra, amb molts títols descatalogats”. Ara lamenta que, en un gir sarcàstic, hagi estat Asterisc qui, “amb una política de fets consumats”, li hagi fet saber que dels set títols que L’Albí tenia de l’obra de Cussà se’n queda dos, un dels quals és Cavalls salvatges, que Huch considera “la seva obra més emblemàtica, original i potent”. La intenció, segons li va fer saber l’agència, és que Comanegra, després de fer una oferta a la família, emprengui noves edicions d’alguns dels títols de Cussà més coneguts, alguns dels quals figuraven al catàleg de L’Albí. En relació al fet que no existeixi cap contracte que avali la relació amb la seva editorial, Jaume Huch al·lega: “Amb Cussà érem com germans i no feien falta.” L’editor afegeix, de tota manera: “Per la meva absoluta amistat amb en Jordi i pel respecte que em mereix la seva mare, no he posat el cas en mans de cap advocat, perquè no vull enfrontaments i, de fet, estic treballant perquè, sense agents literaris pel mig, pugui publicar una obra de teatre importantíssima que és inèdita, així com un volum de poesia i un altre de contes i relats dels anys vuitanta i noranta.”

Per la seva banda, l’editora de Labreu, Ester Andorrà, ha deplorat també en declaracions a Efe que, després de més de set anys “reimprimint l’obra de Jordi Cussà, amb llibres seus de fons del nostre catàleg, ara per raons legítimes, perquè els hereus poden vendre els drets a qui vulguin, ens trobem que si a final d’any no podem vendre els llibres que tenim en existències, haurem de triturar-los, igual que L’Albí”.

L’editor de Comanegra Jordi Puig considera, en canvi, que la situació és molt senzilla: “Quan mor Cussà, el juliol de l’any passat, la família hereta la gestió dels drets, es troba amb llibres sense contracte o amb contracte caducat, parla amb els editors que es van encarregar dels seus llibres en els últims anys i nosaltres els proposem editar quatre títols.” És en aquest moment, assegura Puig, que la família accepta la proposta de Comanegra, “no per una qüestió econòmica, sinó pel que suposa de projecte editorial i de compromís de durada i continuïtat”, que es concretarà en la publicació de dos llibres el 2023 i dos més el 2024.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona