Cultura

La Generalitat aprovarà el nou reglament de la llei de Fosses aquest dimarts

La primera actuació passara per dignificar la fossa del cementeri de Lleida

El secretari de Relacions Institucionals i Participació, Josep Vendrell, ha anunciat avui que dimarts que ve el Consell Executiu de la Generalitat aprovarà el nou reglament de la llei de fosses que és un dels eixos bàsics de la recuperació de la memòria històrica a Catalunya.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Vendrell anuncia que la primera actuació passarà per “dignificar la fossa del cementiri de Lleida, que serà la primera”, si bé ha avançat que la Generalitat compta amb quaranta peticions d'aquest tipus.

Vendrell ha qualificat l'actuació de Lleida com “molt emblemàtica” i ha indicat que la mateixa “s'iniciarà aquesta tardor”, de manera que coincidirà amb la campanya electoral de les autonòmiques.

Al setembre es reunirà el comitè d'experts de la Memòria Històrica i els treball al cementiri de Lleida “on hi ha víctimes dels combats de la guerra civil” es duran a terme seguint el nou reglament que s'aprovarà la setmana que ve.

Vendrell també ha advertit que la Generalitat no es limitarà a les quaranta peticions que hi ha ara, sinó que, a més, hi ha plans per ampliar el mapa de les fosses de la Guerra Civil a Catalunya.

“Tenim censades 179 fosses”, ha detallat Vendrell, qui contempla la possibilitat de sol·licitar ajuda a altres administracions com el Govern central o els ajuntaments per poder ampliar les localitzacions.

Vendrell xifra en 3.500 els noms desapareguts de la Guerra Civil amb els quals treballa la Generalitat i la memòria històrica dels quals ara es pretén recuperar amb aquesta legislació.

Al juny del 2009 el parlament català va aprovar la primera llei d'Espanya de fosses comunes, l'objectiu de la qual és dignificar i localitzar les restes de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura, i que obre la porta a què la Generalitat sufragui l'exhumació de les fosses que autoritzi un comitè tècnic.

Perquè la Generalitat sufragui l'obertura de la fossa comuna, hauran de demanar-ho primer familiars del desaparegut o bé una institució o entitat dedicada a la recuperació de la memòria històrica, després un comitè tècnic haurà de donar el seva aprovació després de comprovar que hi ha proves documentals i en últim lloc l'administració tindrà l'última paraula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga