Cinema

Crítica

cinema

‘Nunca más’

Amb El estudiante i La cordillera, l’argentí Santiago Mitre va abordar el cinema polític sense “clixés”. Ho va fer amb la col·laboració com a guionista de Mariano Llinàs, convertit en un cineasta de culte amb La flor, film de 808 minuts que explora amb enginy com explicar mil i una històries. Tots dos també han escrit el guió d’Argentina 1985, però en aquesta ocasió remetent a unes formes clàssiques relatives al “cinema judicial” hollywoodià i a un idealisme triomfant que, a la manera de Frank Capra, confronta un individu amb un poder sortint-ne victoriós en benefici d’una causa col·lectiva. La fórmula funciona (després de ser presentada a Venècia, Argentina 1985 va rebre el premi del públic al Festival de Cinema de Sant Sebastià) amb una gran capacitat d’emocionar recordant una actuació criminal que va atemptar contra els drets humans.

Tanmateix, és possible plantejar dubtes. Interpretat pel carismàtic Ricardo Darín, l’heroi és el fiscal Julio César Strassera, que, amb l’ajuda d’un equip de joves advocats, va aconseguir que els caps de la dictadura militar argentina fossin jutjats i condemnats. Es diu poca cosa, però, sobre el fet que, sent fiscal general designat per la dictadura i mantenint-se en el càrrec amb el govern democràtic de Raúl Alfonsín, Strassera va desestimar denúncies sobre desapareguts i sobre tortures. Un altre detall: el discurs final, culminat amb un “Nunca más”, segueix fidelment les paraules dites per Strassera, però la seva posada en escena i el de la seva recepció (amb els ulls humitejats de víctimes supervivents i les mares de la Plaza de Mayo posant-se el mocador al cap) busquen un impacte emocional al qual és fa difícil resistir-se.

Argentina 1985
Director: Santiago Mitre
Argentina, 2022


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona