Patrimoni

L’estàtua de Camarón acaba a la deixalleria de Badalona

Cap govern municipal no ha arribat a formalitzar el contracte amb l’artista a qui es va fer l’encàrrec, fa quatre anys, i que ha hagut de llençar l’obra perquè s’ha fet malbé

L’escultura del cantaor Camarón de la Isla destinada a la plaça de Sant Roc de Badalona ha acabat a la deixalleria de la ciutat per la indefinició política en la resolució del contracte per acabar la peça, segons ha informat avui la cadena SER Catalunya recollint les declaracions de l’artista a qui l’Ajuntament va fer l’encàrrec l’any 2018, la badalonina Susana Ruiz Blanch.

El govern de la ciutat, governat aquell any per Guanyem Badalona i amb Dolors Sabater d’alcaldessa, va encarregar l’obra de paraula, sense contracte pel mig, a Susana Ruiz, autora també del mico de bronze d’Anís del Mono que presideix el pont del Petroli. L’artista va comença a treballar, doncs, de franc, segons el seu testimoni a la SER, fins i tot quan, amb el canvi de govern arran d’una moció de censura, el socialista Àlex Pastor va ratificar-li el compromís de tirar endavant l’obra, pendent encara de contracte formal. Amb “un vot de confiança”, Susana Ruiz va modelar l’estàtua a mida real en fang i en va extreure el motlle per poder-la reproduir en el seu moment amb el material final, resina, coure o bronze, un treball que va comportar que hagués de “llogar un taller gran, comprar els materials, subcontractar un ajudant” i invertir de la seva butxaca “gairebé 7.000 euros més cinc mesos de feina sense cobrar”, ha declarat a l’emissora. Segons afirma, tots els governs municipals des del 2018 (n’hi ha hagut quatre) s’han mostrat interessats en el projecte, però cap no l’ha assumit.

Fonts municipals consultades per la SER asseguren que l’entrebanc han estat els dubtes legals sobre si calia convocar un concurs públic per adjudicar el contracte, perquè l’encàrrec s’havia fet de paraula. La regidora de Cultura actual, Ana Maria Lara, ha explicat que han fet tot el possible per reactivar el projecte, que havia de costar a l’Ajuntament uns 60.000 euros, i ha lamentat l’esforç perdut de l’artista.

La gota que ha fet vessar el got ha estat descobrir, fa unes setmanes, el mal estat del motlle de fang de l’estàtua quan la foneria de Girona on el tenia dipositat des de feia quatre anys va anunciar-li que tancava. Ruiz va recuperar la peça, i un cop revisada al seu taller de Badalona va adonar-se que era insalvable: “Vaig obrir el motlle amb el fang a dins, que és la manera de preservar-lo. Però el fang es va anar contraient i la silicona ha agafat mala forma.” L’artista lamenta “la dinàmica” del govern d’assegurar-li “cada pocs mesos que ‘ara sí que sí’, però el contracte mai no va arribar”. Ella mateixa ha estat qui ha llençat el treball a la deixalleria. “No tinc ni motlle, ni Camarón, ni calés. M’he sentit completament menystinguda.”

Per ara, José Monje Cruz, nascut a San Fernando, no tindrà escultura a mida real a la ciutat on va passar els últims mesos de la seva vida.

Durant el mandat de Manuela Carmena, l’Ajuntament de Madrid també es va interessar per aquesta peça, però la proximitat de les eleccions va aturar el projecte, que ja no es va reprendre quan Carmena va perdre l’alcaldia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Josep Maria Sebastian: “Tots els crims són de proximitat... per a algú segur”

campdevànol
música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA