Música

Amb orgull de ser degenerat

Ute Lemper i la GIO Symphonia uneixen talent per interpretar els compositors alemanys d’entreguerres

El concert, amb un repertori de Schulhoff, Weill i Eisler, tindrà lloc l’11 de novembre a Girona

A l’Alemanya d’entreguerres es va viure un moment estètic i artístic d’allò més efervescent, amb Berlín reclamant ser la capital europea de les avantguardes musicals. Prenent aquest marc com a fil conductor, Temporada Alta va proposar a Ute Lemper que establís un diàleg musical amb els millors compositors i regalés a l’audiència una reinterpretació en forma de banda sonora d’aquella república de Weimar. La diva alemanya no va dubtar a acceptar aquesta oferta “suggeridora i que tant la fa feliç” i que presentarà en concert a l’ Auditori de Girona l’11 de novembre (20 h) acompanyada pels músics de la GIO Symphonia, amb la direcció de Francesc Prat.

Com han avançat el director d’orquestra i la cantant alemanya que millor ha recollit aquell legat musical amb la seva veu sofisticada, presència i estil, l’espectacle es vertebrarà amb la Jazz Suite for Orchestra d’Erwin Schulhof (1894-1942) a través de la qual l’orquestra i Ute Lemper establiran un diàleg. La solista intervindrà entre els moviments de la Suite tot interpretant, entre d’altres, música del compositor alemany Kurt Weill (1900-1950) i de l’austríac Hanns Eisler (1898-1962), fins a completar un vespre “cabaretísticament degenerat”.

La peça principal de Schulhoff té sis moviments: Ragtime, obra d’un sofisticat toc expressionista, anticipant la música de Kurt Weill; Valse Boston, vals sentimental a l’estil vienès; Tango, obra estilitzada; Shimmy, amb tocs de sarcasme; Step, obra grotesca i mofa militar, i Jazz, el final perfecte d’una suite de jazz sincopada.

Ute Lemper ha declarat des de Nova York, on actualment resideix, que va acceptar entusiasmada aquesta nova proposta del festival gironí –on ja va actuar amb Last Tango in Berlin i The Bukowski Project– perquè li dona una nova oportunitat d’interpretar peces d’aquella època prenazi que li permeten desenvolupar el seu vessant “més revolucionari i rebel”. També, com reivindica, perquè són obres que a través de la música exploren la llibertat abans que el règim nazi les considerés “degenerades” tal com va titllar els seus compositors. En aquells temps, com recorda, “la república de Weimar bullia de cultura progressista i una música que encara cent anys després parla per si sola de problemes que avui continuen perseguint-nos –relacionats amb el racisme– i d’una societat que encara lluita per les llibertats”. Insisteix en el que veurem: “No és un xou Ute Lemper, ja que només soc una part més que aporto inspiracions en altres àmbits per complementar la idea de Francesc Prat”, va remarcar la cantant.

Un guant que Prat va recollir per manifestar que l’artista ha ofert “la màxima predisposició i inspiració, en un constant intercanvi de correus com si fos un partit de ping-pong”. Un diàleg creatiu que es traduirà en un relat musical únic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA