Música

La ‘Missa de Sant Narcís’ reviu 230 anys després

Música Antiga de Girona interpretarà aquest dissabte a l’Auditori l’obra composta per Josep Pons per a la consagració de la capella del sant, el 1792

Música Antiga de Girona interpretarà el dissabte 5 de novembre a la sala de cambra de l’ Auditori de Girona (19 h, 10 euros), 230 anys després de la seva estrena, la Missa de Sant Narcís (Deus tuorum militum), que el mestre de capella gironí Josep Pons va compondre per a la consagració de la capella de Sant Narcís a la basílica de Sant Feliu de Girona, el 4 de setembre del 1792.

En aquest concert, Música Antiga de Girona serà dirigida per primera vegada per Pere Lluís Biosca (Vilafranca del Penedès, 1977), director del Cor Madrigal entre altres formacions, i serà també el primer cop que la formació gironina recupera una obra de Pons, mestre de capella de la catedral de Girona que es va formar musicalment amb Jaume Balius i Manuel Gònima. La interpretació d’aquesta missa de 70 minuts sense pausa, que no consta que s’hagi tornat a tocar des de la seva estrena, serà una de les produccions més importants de Música Antiga de Girona, ja que hi haurà 32 persones en escena: sis solistes i setze veus més, quatre per corda, i en la part instrumental, dos violins, dos oboès, dos corns, un violoncel, un violone o contrabaix barroc i un orgue positiu.

“L’estil d’aquesta missa està en la línia del classicisme vienès, cal recordar que Mozart havia mort només un any abans de la seva estrena”, explica Jaume Pinyol, president de l’associació Música Antiga de Girona, que treballa per recuperar i divulgar el gran arxiu musical de la catedral de Girona. Pinyol recorda que ha haver-hi una lluita de més d’un any entre els canonges de Sant Feliu i els de la catedral per decidir la col·locació en els bancs el dia de la consagració de la capella de Sant Narcís, i el bisbe Lorenzana va arribar a amenaçar d’excomunió els de Sant Feliu. “Els carmelites descalços del convent de Sant Josep, l’actual Arxiu Històric, van haver de fer de mitjancers”, explica Pinyol sobre aquells fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda