Música

Totes les ruptures

Maria Rodés revisa l’evolució que ha tingut la seva idea de l’amor amb el pas dels anys a ‘Fuimos los dos’, un disc que va néixer com un ‘joc’en el confinament

El confinament va atrapar Maria Rodés en un pis de 40m² a Madrid, ciutat on la cantant de Vilassar de Mar viu des del 2017. “Havia d’inventar-me alguna cosa per no tornar-me boja i, així com hi ha qui es va posar a fer gimnàstica o ganxet, jo vaig imposar-me fer cada dia una cançó”, recorda.

El joc va durar setze dies i el resultat és un disc, Fuimos los dos (Elefant Records), en què Rodés, amb un historial discogràfic que suma ja vuit referències, connecta el procés de ruptura que vivia en aquell moment amb altres trencaments viscuts en el passat. “Vaig acabar parlant de l’evolució de la meva idea de l’amor al llarg dels anys”, afirma. “I de com ens relacionem en funció de les experiències que hem tingut en el passat. Al principi del disc hi ha cançons molt naïf i directes que tenen a veure amb cartes que escrivia quan tenia quinze anys. Les vaig recuperar, perquè me’n guardava sempre una còpia, i hi llegia frases com ara: «T’estimo com no he estimat mai ningú!» Pensava : «Que fort que digués coses així tan convençuda amb aquella edat!» Amb el pas dels anys i les experiències acumulades, en canvi, deixem de dir les coses tal com les sentim. És com quan ets petit i fas una baixada a tota merda en bicicleta. A mesura que et vas fument hòsties, procures ficar-te casc i genolleres i entens que, si aquella baixada no la fas de manera tan salvatge, potser d’hòsties te’n fumaràs unes quantes menys.”

Rodés, que a Lilith (2020) s’inspirava en el món de les bruixes i a Eclíptica (2018), en el de l’astronomia, no té, però, la sensació d’haver compartit a Fuimos los dos gaire intimitats. “L’any 2015 vaig publicar un llibre de somnis en què sí que ho feia, però en aquest disc, tot i ser menys metafòric que els anteriors, no crec que m’hagi exposat tant en un sentit emocional. Al capdavall, què són, les ruptures, sinó un tema universal?” Admet, això sí, que aquesta és una col·lecció de cançons “tristes”, però que contraresta amb el bell art de riure’s d’un mateix (com fa, per exemple, quan confessa, en el tema que clou el disc, no haver pensat mai que acabaria “com Madame Bovary, però a Madrid”) i una instrumentació fresca i vibrant amb la qual posa de manifest la seva creixent fixació per la cançons llatinoamericanes. “Hi ha una connexió, però de veritat que no sé d’on ve”, assegura. “M’agraden, això sí, els boleros, la música brasilera, l’andina... hi trobo cançons amb temàtiques molt sentides”.

Amb afany de no veure’s arrossegada per la dinàmica de “disc-gira-disc-gira”, Rodés actuarà avui al Paral·lel 62 de Barcelona. No hi presentarà, però, el material més nou de trinca, sinó el que nodria, l’any passat, el disc en clau de country que va fer amb David Rodríguez, de La Estrella de David.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls