Altres

La mandíbula de Banyoles seria d’un híbrid de neandertal i sapiens

Un estudi científic con­clou que la mandíbula de Banyo­les seria el fòssil d’Homo sapi­ens més antic d’Europa. La recerca, feta per inves­ti­ga­dors ame­ri­cans, espa­nyols i de la UdG, afirma que les res­tes des­co­ber­tes en una pedrera l’any 1887 no són d’un nean­der­tal, sinó que podrien atri­buir-se a un Homo sapi­ens o bé a un híbrid de les dues espècies. Això posa damunt la taula “que una altra espècie dife­rent a la dels nean­der­tals va habi­tar el con­ti­nent molt abans del que s’ha cons­ta­tat fins ara, cosa que pot repre­sen­tar l’evidència més pri­me­renca de la presència d’Homo sapi­ens a Europa”. Datada en un període que s’estén entre 45.000 i 66.000 anys enrere, la seva situ­ació dins l’evo­lució humana és un mis­teri. Ara, la recerca publi­cada a la revista Jour­nal of Human Evo­lu­tion refuta el que es creia fins a l’actu­a­li­tat.

Segons explica el Museu Arqueològic de la ciu­tat, la major part dels antropòlegs sí que coin­ci­dei­xen a dir que cor­res­pon­dria a una dona d’entre 40 i 50 anys amb molt des­gast den­tari (perquè men­java molt de peix sec o bé perquè mas­te­gava contínua­ment pells d’ani­mals per ado­bar-les). La clau de volta d’aquest nou estudi, basat en un model vir­tual 3D, ha estat una nova anàlisi de les res­tes. Els resul­tats han estat sor­pre­nents perquè no com­par­teix els trets mor­fològics dis­tin­tius dels nean­der­tals. Encaixa millor amb les dels Homo sapi­ens però li falta mentó. Per això els autors con­si­de­ren que la hipòtesi “més pro­ba­ble” per expli­car l’ana­to­mia espe­cial del fòssil és que seria un híbrid entre les dues espècies que fins ara era des­co­ne­gut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.