Art

art

Mor als 87 anys Maya Ruiz-Picasso, filla del pintor

Va ser model de moltes de les seves obres, que s’exposen actualment en una mostra al Museu Picasso de París

Va presidir l’Associació d’Establiments Emblemàtics de Barcelona, ciutat que visitava sovint

Maya Ruiz-Picasso, la segona dels quatre fills del pintor Pablo Ruiz Picasso, va morir ahir als 87 anys, segons van anunciar fonts familiars en un comunicat. “Maya Ruiz-Picasso ha mort plàcidament aquest matí envoltada de la seva família”, assenyala el comunicat, enviat ahir a Efe per l’advocat Richard Malka, en nom de la família.

Nascuda com a Maria de la Concepció Picasso el 1935, era filla de l’artista malagueny i de Marie-Thérèse Walter, amb qui Picasso va tenir una relació entre 1927 i 1935. Maya va ser la protagonista de nombrosos quadres del seu pare, pintats el 1938 amb estil cubista, com Maya amb nina, Maya amb vestit de mariner, Maia amb un vaixell o Maia amb un davantal . El setembre del 2021 va donar a l’Estat francès vuit obres del seu pare que eren de la seva propietat. “Era reconeguda a tot el món com una experta en l’obra del seu pare”, va recordar el comunicat.

Picasso va tenir quatre fills: Paulo (1921) amb la seva primera esposa, Olga Khokhlova; Maya (1935), amb Marie-Thérèse Walter, i Claude (1947) i Paloma (1949), de la relació de l’artista amb Françoise Gilot. Les obres de Picasso amb Maya com a protagonista són l’eix en aquests moments una exposició al Museu Picasso de París, que explora la relació paternofilial entre tots dos i com el naixement de la seva filla gran va augmentar l’interès de l’artista pel tema de la infància. L’exposició, inaugurada a l’abril, conclou el proper dia 31 de desembre.

“La meva mare tenia la intuïció que algunes de les obres que havia tingut la sort d’heretar podien trobar el seu lloc al museu i així ha triat les obres a què tenia un afecte particular, com el retrat del seu avi o el seu quadern de dibuixos”, va explicar a Efe Diana Widmaier-Picasso, una de les comissaries de l’exposició i néta de Picasso, a la inauguració de la mostra.

Maya Ruiz-Picasso viatjava sovint a Barcelona per certificar dibuixos i obres del seu pare i, el 2011, va ser nomenada presidenta de l’Associació d’Establiments Emblemàtics de Barcelona. “S’ha de salvar i protegir aquest patrimoni; si no, sense adonar-nos-en, desapareixerà a poc a poc i serà una pena”, explicava en una entrevista a El Punt Avui, en què també parlava de la seva relació amb la ciutat: “El meu pare sempre em parlava de Barcelona i jo hi venia sovint. Em parlava del seu aire, les seves olors, el caliu, dels restaurants i comerços. M’encanta passejar-hi pels carrers estrets, et sents com a l’edat mitjana.”

França i Espanya celebraran el 2023 el 50è aniversari de la mort de Pablo Picasso a través de diverses exposicions a banda i banda dels Pirineus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona