Música

Germanes en lluita

Les osonenques Sey Sisters tanquen etapa avui a l’Apolo. “Hem vist que, en alguns espais, el nostre discurs incomoda”, asseguren

“Hi ha gent que encara creu que el racisme no és un tema universal”

Yolanda, Kathy i Edna Sey tancaran avui a la Sala Apolo (21h), convidades pel Festival Mil·lenni, la gira del seu tercer treball, We got your back, ( Satélite K) i, seguidament, faran allò que ara se’n diu una “aturada indefinida” per prendre’s les coses amb una mica més de calma i reorientar el seu discurs. “És un final d’etapa”, diu Yolanda Sey en una trobada via Zoom entre El Punt Avui i aquestes tres germanes, filles de pares de Ghana, d’Hostalets de Balenyà (Osona). “No hem parat en quinze anys i necessitem temps per a pensar quin ha de ser el pròxim pas. Mai no hem fet un disc sense presses i, aquesta vegada, ho necessitem.”

Amb una música que ha evolucionat del gòspel al pop modern i el soul, Sey Sisters, acompanyades als teclats per Albert Bartolomé, fan ara un punt i a part en la seva trajectòria orgulloses d’haver introduït el discurs antiracista en el panorama musical del país. “No hi ha gaire gent que en parli, d’això, però nosaltres considerem que la cultura és una eina de transformació i, en conseqüència, les nostres cançons són sobre antiracisme i feminismes”, manifesta Yolanda, que veu tanmateix com alguns programadors mostren encara reticències cap al missatge que promulga el trio. “Hem vist que, en alguns espais, el nostre discurs molesta o incomoda, segurament perquè hi ha gent que encara creu que el racisme no és un tema universal. El nostre objectiu, però, és parlar de racisme en tots els espais, i no ens cansarem de fer-ho.” “És una cosa, per desgràcia, molt incrustada a la nostra cultura”, diu, per la seva banda, Edna quan li pregunten perquè no hi ha més artistes catalans fent cançons sobre els mateixos temes que elles. “La gent no se sent interpel·lada o, simplement, considera que no pot fer res per canviar-ho, la qual cosa fa que no tothom utilitzi els escenaris com a plataforma per a denunciar-ho.” “Totes les lluites són en paral·lel”, rebla Kathy. “No podem lluitar només per al feminisme pensant que, una vegada hàgim aconseguit la igualtat, ja ens hi posarem, amb el racisme. A nosaltres les dues coses ens afecten igual i, mentre no entenguem que tot va alhora, i que calen fronts oberts on poder parlar de tot, serà complicat poder canviar les coses.”

Les Sey Sisters reconstrueixen tot conversant amb elles la seva història i recorden quan el seu pare, també músic, va triomfar de valent en la dècada dels vuitanta a la plaça Major de Vic. “Ell va començar a venir de gira a Catalunya amb un grup que es deia Songhai que van anar a parar a Hostalets de Balenyà perquè allà, diria, podien aconseguir un lloc on assajar. Recordo, amb quatre anys, veure’ls actuar a Vic i flipar, ja que el nostre pare, que sempre ha estat un showman i, aleshores, no sabia català, va dir al públic que es deia «això mateix». Va acabar la plaça sencera corejant «això mateix»!”, recorda tot somrient Yolanda. “A casa la música sempre ha estat un joc”, hi afegeix la Kathy. “No ens n’adonem i ja estem fent totes jocs vocals o harmonitzacions”.

I, amb tant poca gent cantant sobre allò que canten elles, no serà difícil d’omplir, els preguntem, el buit que deixen amb aquesta aturada les Sey Sisters? “Esperem que sigui una oportunitat per buscar una mica més”, proposa la Kathy. “Tenim la sensació que n’hi ha molts que pensen: «estaria bé que vingués a tocar un grup de dones negres. Truquem a les Sey Sisters!». Però de dones negres fent músiques n’hi ha més, a Catalunya. Estarem encantades de compartir aquest espai.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA