Música

Els discos gironins del 2022

La Ludwig, un any més

El grup d’Espolla torna a guanyar el premi de millor disc gironí de l’any, amb l’EP ‘Desembre’, després d’haver-ho fet l’any passat amb ‘La mateixa sort’

El disc de la Fireluche amb Pau Riba queda en segon lloc i el del músic senegalès Momi Maiga és tercer

Per sisè any consecutiu, El Punt Avui i l’empresa banyolina Alter Sinergies han organitzat la votació del millor disc gironí de l’any: un premi honorífic que, més que fomentar la competició entre els artistes, vol donar a conèixer la realitat musical de les comarques gironines a través dels discos, físics i/o digitals que s’hi publiquen cada any. El 2022 s’han publicat un total de 64 discos gravats per artistes o grups nascuts o residents a les comarques gironines, i per triar-ne els 10 millors hem rebut els vots de 50 professionals del sector musical gironí, vinculats a discogràfiques, estudis de gravació, festivals, empreses de management, associacions, institucions, etc. El resultat és el que reflecteix el gràfic adjunt: La Ludwig Band ha tornat a guanyar el premi del millor disc gironí de l’any, per segon any consecutiu, i aquesta vegada ho ha fet amb un EP de quatre cançons, Desembre –el mínim per entrar a la llista són tres cançons–, després d’haver guanyat el 2021 amb La mateixa sort i d’haver quedat en segon lloc el 2020 amb el seu debut, Al límit de la tonalitat.

En segon lloc ha quedat la Segona florada que l’Orchestra Fireluche va gravar amb Pau Riba i que es va convertir en un excel·lent comiat per a aquest mite de la música catalana.

El tercer lloc ha estat per a Momi Maiga, un jove cantant i músic –la kora és el seu instrument– senegalès resident a Salt que ha publicat un disc sorprenent, Nio, una paraula que significa ànima en mandinka, la seva llengua natal.

En quarta posició, hi trobem els baixempordanesos Fetus amb La Serra dels Perduts, un treball en què confirmen la seva imparable evolució artística cap al punt de trobada entre el punk i el folk, que ja manifestaven a Sota, cavall i rei, el tercer millor disc a la llista del 2021.

L’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC), l’interessant projecte dirigit per Dani López, ocupa el cinquè lloc de la llista gràcies al seu Trencadís, amb la veu d’Anna Ferrer.

La sisena plaça és per al nou treball del tàndem format pel cantant i raper Doble i el productor Hugsound, Vida lenta, un disc que enriqueix i supera el concepte de músiques urbanes.

El setè lloc és per a Paula Grande, una de les millors veus del país, amb bones dosis de musicalitat i compromís social, com es pot comprovar en el seu D.O.’s (Denominación de Orígenes).

En vuitena posició, un altre reincident, el contrabaixista cassanenc Manel Fortià, a Despertar en format de trio, amb Marco Mezquida i Raphaël Pannier. El novè lloc és ocupat per Xebi SF i el seu quart disc, el molt personal Hola Elefante, produït pel britànic Youth, i tanca aquest rànquing la banda Super Heavy Bricks , formada per antics combatents de l’escena punk palafrugellenca .

Els votants

Ateneu 24 de Juny, Le2x, Cooperativa Montgrí, Jordi Planagumà (Casa de la Música), David Mullor (Microscopi), Marçal Lladó (Bankrobber), Meri Lane (Luup Records), Quim Marcé (La Mirona), Ivó Jordà (El Sostingut), Eloi Camps (periodista), Gemma Busquets (El Punt Avui), Xavi Pascual (Promo Arts), Josep Maria Prat (Ibercamera), David Ibáñez (Auditori de Girona), Jaume Massaguer (In-Somni), Maria Blay (Halley Records), Alfred Alegre (Soroll), Albert Mallol (Festival de la Porta Ferrada), Santi Garcia (Ultramarinos Costa Brava), Lluís Costa (Soundclub), Àlex Boix (Arocinema), David Ripoll (Escampillem), Sergi Marcet (Juglans), Albert Riera (Saltamarges), Jaume Lleixà (Simfònica de Cobla i Corda), Albert Candela (Tempo), Jaume Santaló (66butaques), Pau Marquès (Fringe), Albert Mestres (Fressa), Ramon Moreno (Beatles Weekend), Àlex Nunes de Oliveira (Magic Room), Jordi Novell (Enderrock), Xavi Fortuny (RGB), Jordi Puig (U98), Jordi Murillo (Ameba), Dani Ortiz (La Marfà), Aniol Casadevall (Oficina de Foment de les Arts de l’Ajuntament de Girona), Edu Bonet (Casa de la Música), Edu Ortiz (Estació Espai Jove), Galderic Sanmartí (Centre cívic de Porqueres), Carles Pujol (Tramuntana TV), Aina Baig (Figueres Cultura), Francesc Ubanell (Girona Artelier), Jordi Fosas (Fira Mediterrània), Anna Presas (Casa de Cultura de Girona), Josep Quintana (Varietats Autòctones), Albert Massip (Càntut, cançons de tradició oral), Albert Bosch (Música Antiga de Girona), Aram Estiu (Baowatt), Francesc Viladiu (Alter Sinergies) i Xavier Castillón (El Punt Avui).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona