Música

Jaume Arnella, els Quicos, Fetén Fetén i Corrandes són corrandes, a la 36a edició del Tradicionàrius

El festival s’inaugura aquest divendres amb el concert ‘Jordi Fàbregas DO’, un viatge per l’univers musical del fundador del certamen, mort el gener de 2021

La 36a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius arrenca aquest divendres i fins al 31 de març de 2023 acollirà més de 60 propostes al voltant de la música folk i d’arrel tradicional. El certamen celebrarà dates assenyalades com els 30 anys del Foguerons de Sant Antoni a Gràcia o de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries; els 40 anys de la recuperació del sac de gemecs a Catalunya; els 10 anys de trajectòria de Fetén Fetén i de Corrandes són corrandes; així com un concert pels 80 anys del cantant Jaume Arnella. Així mateix actuaran en el marc del festival, Tanxugueiras en col·laboració amb el Palau de la Música i Arnau Obiols, amb el Barnasants.

El Tradicionàrius inaugura aquest divendres la 36a edició amb el concert Jordi Fàbregas DO, un viatge per l’univers musical del fundador del certamen, mort el gener de 2021. L’homenatge oferirà una mirada intergeneracional al seu llegat amb una selecció de repertori que mostra sensibilitats diverses i també l’evolució de la cultura popular. Els arranjaments de les peces són dels joves compositors de música d’arrel Laia Vallès, Manu Sabaté, Pau Benítez, Roger Andorrà, Marçal Ramon i Cati Plana. Les interpretarà una banda amb músics de referència de la cançó tradicional i popular, i cada cançó comptarà amb un cantant convidat, entre els quals Patri Garcia, Arturo Gaya, Arnau Obiols, Artur Blasco i Sicus Carbonell.

Carol Durán, directora artística del CAT Tradicionàrius, ha destacat que la 36a edició del certamen presentarà “moltes músiques d’arrel que van des de les propostes més fidels a la tradició, fins a les més contemporànies i que veuen de les noves tendències”, com el rap o l’electrònica.

Formen part de la programació 18 estrenes de projectes i treballs discogràfics i quatre presentacions de llibres. El mapa sonor d’aquesta edició viatja per Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Múrcia, Andalusia, Castella, Galícia, França, l’Iran, Estats Units i el Brasil, ha remarcat Durán.

En aquesta edició, s’han programat noms com Tesa i Jonatan Penalba; el Gran Conjunt de Música Tradicionàrius de l’ESMUC amb Eduard Iniesta; Los Malagatos; el Festival Sereia (Forró), els Fetén, Fetén; John Reischman Quintet o Shahab Azinemehr & Massud Naderi + SUK ensemble, entre d’altres.

El certamen celebrarà diversos homenatges com els 30 anys del Foguerons de Sant Antoni a Gràcia o de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries; els 40 anys de la recuperació del sac de gemecs a Catalunya; els 10 anys de trajectòria de Fetén Fetén i de Corrandes són corrandes; així com un concert pels 80 anys del cantant Jaume Arnella.

Col·laboracions

El festival continuarà amb les col·laboracions amb grans de sales de concerts com el Palau de la Música amb les actuacions de Tanxugueiras i Marala; amb el festival Barnasants i amb el teixit cultural de la ciutat de Barcelona, portant el Tradicionàrius a les festes de Santa Eulàlia. De fet, una de les novetats d’enguany és la participació del Tradicionàrius a les Festes de Santa Eulàlia amb una proposta de folk i una de rumba catalana. La col·laboració amb el Barnasants es tradueix amb cinc concerts al CAT Tradicionàrius protagonitzats per Alba Careta Group, Miquel Gil i Noelia Llorens Titana, Joana Gomila i Laia Vallès, Arnau Obiols i La Maria.

La programació es divideix en diversos blocs: concerts, Tradicionàrius al Palau, Trad d’autor, El Tradicionàrius a Santa Eulàlia, traDDigital, Trad familiar, Foguerons de Sant Antoni a Gràcia, 30 anys, Les Vespres dels dimecres, tallers d’instruments i danses, presentacions de llibres, Folk als Mercats, Tradicionàrius al Territori, cultura popular i exposicions.

Amb el cartell, pensat a partir del 25è aniversari dels Castellers de la Vila de Gràcia, l’equip del festival ha volgut fer un reconeixement explícit a una de les tradicions més singulars del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda