Altres

Apunts de la guerra, a Olot

L’olotí Raimond Viñolas edita un llibre amb els dietaris del conflicte bèl·lic a la ciutat de dos dels seus oncles

Hi transcriu els seus escrits

Tres dels quatre fills i una filla de la família Jaume Asperó van escriure un diari de fets ocorreguts a Olot durant la Guerra Civil espanyola, un diari de guerra. El fill de l’única noia de la família, Raimond Viñolas, n’ha transcrit dos, el dels seus oncles Joan i Estanis, per aportar un testimoni de primera mà d’aquells anys i guardar-ne la memòria. I els ha publicat amb el títol Apunts. “Vaig creure que era un deure”, afirma.

Viñolas va sentir aquesta necessitat arran de l’exposició La família Jaume d’Olot. És la guerra!, produïda per l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa i el Museu d’Olot, una exposició, de caràcter bàsicament documental i fotogràfic, que presentava la història d’aquesta família originària d’Igualada que es va establir a la capital garrotxina l’any 1889. Aquesta exposició se centrava en els germans Ramon, Vicenç i Joan Jaume Asperó, que van morir molt joves en la Guerra Civil espanyola, de les vivències de la qual van deixar testimoni a través de dietaris, correspondència i dibuixos que es conserven a l’Arxiu gràcies a la donació que en va fer la seva neboda, Ester Jaume. I, ara, Raimond Viñolas ha recollit aquest testimoni amb la publicació del llibre.

L’autor explica que rere la publicació hi ha moltes hores de feina de recopilació de la documentació, per entendre la lletra escrita a mà i per traspassar el contingut a l’ordinador. Ell mateix l’ha maquetat i hi ha afegit fotografies del fons de la família Jaume Asperó donats a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa i d’altres de més generals, com ara la moneda pròpia d’Olot d’aquell temps, cartells sindicalistes, etc. Viñolas ha autoeditat el llibre a l’editorial Buboc de Madrid i n’ha imprès una trentena d’exemplars, de què alguns es poden trobar en llibreries d’Olot i que també es poden obtenir per encàrrec.

L’autor ha explicat que el dietari del seu oncle Estanis no és tan polític com el del seu germà, que havia estat regidor d’ERC i que narra els fets de la guerra vista com a membre de l’Ajuntament, amb diverses reflexions ideològiques. “Qui llegeixi el llibre podrà entendre què significa tenir por dels avions, fer cua i barallar-se per tenir pa, pagar cara la carn, quan n’hi ha, etc.”, ha reblat Viñolas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona