Cinema

‘Alcarràs’ triomfa als Gaudí

‘Pacifiction’, ‘Suro’ i ‘Un año, una noche’ també són guardonades en un palmarès molt repartit, en una gala marcada per l’emocionat record a Agustí Villaronga

Tothom deia que era l’any d’Alcarràs i els pronòstics s’han fet realitat. En una nit marcada pel record i les nombroses referències a Agustí Villaronga, la pel·lícula de Carla Simón s’ha imposat a la gala dels Gaudí celebrada a la sala Oval del MNAC emportant-se els guardons a millor film, direcció, guió original, direcció de producció i el premi especial del públic.

Les altres grans triomfadores de la nit han estat Pacifiction, Suro i Un año, una noche. La pel·lícula d’Albert Serra ha guanyat el premi a la millor pel·lícula en llengua no catalana; el de millor direcció artística i el de millor fotografia. El cineasta basc establert a Catalunya Mikel Gurrea, que competia amb la seva òpera prima Suro, ha estat un altre dels triomfadors de la vetllada, amb els guardons a millor direcció novella i millors actriu i actor protagonistes, per a Vicky Luengo i Pol López. Un año, una noche, d’Isaki Lacuesta, ha sumat un total de cinc premis: guió adaptat, muntatge, música original, efectes visuals i so.

Tant Carla Simón com Albert Serra i Isaki Lacuesta ja havien triomfat en els Gaudí i han format part d’un palmarès molt repartit, en una edició amb un nivell excepcional. Diversos films han participat i han estat premiat en grans festivals.

Isabel Coixet s’ha imposat en la categoria de millor documental per El sostre groc. El premi al millor film animat ha estat per a l’únic contendent, Tadeu Jones. La taula maragda, i el curtmetratge guanyador, per a Harta, de Júlia de Paz.

Pel que fa a les altres categories d’actors, aquest any es lliurava per primera vegada el de millor intèrpret revelació, que ha guanyat Carla Quílez pel seu paper d’adolescent embarassada a La maternal, pel·lícula per la qual ha estat premiada també Ángela Cervantes com a actriu secundària. Àlex Brendemühl s’ha endut el seu segon Gaudí de set nominacions, el de millor actor secundari per Historias para no contar, de Cesc Gay.

Sis dies d’agost, reconstrucció de la mort voluntària de Lluís Maria Xirinacs, dirigit per Ventura Durall, s’ha emportat el premi a la millor pel·lícula per a televisió. Completen la llista de premiats els dos Gaudí de Los renglones torcidos de Dios, per al vestuari i el maquillatge i perruqueria, i el de millor film europeu, per a Cinco lobitos.

La gala ha transcorregut sense imprevistos, amb l’orquestra simfònica Franz Schubert Filharmonia posant música en diversos moments, algunes llàgrimes (especialment Carla Quilez, en rebre el Gaudí als seus 14 anys), diverses referències a Agustí Villaronga, que havia pujat en diverses ocasions a recollir premis Gaudí (sobretot per Pa negre), i alguns moments d’humor protagonitzats per Llum Barrera, la presentadora. Entre els moments més emotius, hi va haver el moment de record amb música per a la gent que ha mort .

Els principals guardonats del 2023

Pel·lícula

Alcarràs

Pel·lícula en llengua no catalana

Pacifiction

Direcció

Carla Simón, per Alcarràs

Direcció novella

Mikel Gurrea, per Suro

Actriu

Vicky Luengo, per Suro

Actor

Pol López, per Suro

Actriu secundària

Ángela Cervantes, per La maternal

Actor secundari

Àlex Brendemühl, per Historias para no contar

Intèrpret revelació

Carla Quílez, per La maternal

Guió original

Carla Simón i Arnau Vilaró, per Alcarràs

Guió adaptat

I. Campo, I. Lacuesta i F. Araújo, per Un año, una...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA