Música

crònica

Aprenent de Prometeu

La GIO Symphonia continua fidel a la filosofia de presentar en directe col·laboracions amb músics reputats del panorama nacional i internacional. Per celebrar el seu onzè aniversari, el diumenge 29 a L’Auditori de Girona, els còmplices van ser el Kebyart Ensemble, un quartet de saxòfons barceloní amb intèrprets joves, però que ja porten prop d’una dècada actuant a grans sales de tot el món.

Tanmateix, la vetllada arrancaria només amb l’orquestra gironina, oferint obres de Beethoven. Primer, l’obertura del ballet Les Criatures de Prometeu, amb les seves sonoritats optimistes i esplendents, i una resposta solvent dels instrumentistes, sobretot en els tutti. Temàticament, era la tria encertada, ja que Beethoven sempre va ser un autor compromès amb els ideals del progrés i l’emancipació; per tant, la seva música té una intrínseca dimensió prometeica. Precisament, aquest va ser el leitmotiv de l’al·locució, pedagògica però també humorada, que va proferir el director de la GIO, Francesc Prat, introduint, en aquest cas, la Simfonia n. 1 del compositor de Bonn, mentre l’orquestra recreava trams de l’obra per a l’enteniment del públic. Després d’expressar l’afecte per la partitura i també elogiar la llibertat creativa i el poder alliberador de la música, Prat va conduir la simfonia amb segurança i destresa, fins al final exaltant i exultant.

Els Kebyart van complir amb el rol de convidats, situant-se al mig de l’escenari per al Concert per a Quartet de Saxòfons i Orquestra, signat el 1995 per Philip Glass, un dels grans heralds de l’escola minimalista. L’obra alterna seccions més nocturnals amb tonalitats més properes al jazz i el pop, mantenint globalment una cadència força cinemàtica. En resposta a la gran ovació, els músics van repetir un segment del concert de Glass, i per acabar, els quatre saxofonistes va lliurar una suavíssima adaptació extreta de les Cançons sense paraules de Mendelssohn. Les nits d’hivern a Girona són fredes, però el públic, que quasi omplia la sala, va poder escalfar-se amb la música i el foc, llegats de Prometeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona