Patrimoni

La vil·la romana del Pla de l’Horta creix i es protegeix

Troben una inscripció gravada en marbre que podria aportar dades sobre el propietari de la vil·la

La vil·la romana del Pla de l’Horta, a Sarrià de Ter, és considerada pels arqueòlegs una vil·la “perfecta”, en el sentit que té tots aquells elements característics d’aquest tipus d’edificacions, i els té d’una qualitat extraordinària i en un bon estat de conservació. Ubicada al bell mig d’una plaça densament urbanitzada del nucli urbà, en una àrea que antigament era un pas estratègic al nord de la ciutat romana de Gerunda –la Via Augusta i a tan sols quatre quilòmetres de la ciutat–, continua donant molt de si a cada campanya arqueològica que s’hi fa. D’aquí que les principals administracions catalanes (Generalitat, Diputació i el mateix Ajuntament) sumin esforços per protegir un patrimoni de gran valor i clau per entendre la civilització dels nostres avantpassats.

Sense anar gaire lluny, en aquesta darrera campanya que s’hi ha dut a terme, centrada al sector nord d’aquesta explotació agrícola, s’han trobat estructures relacionades amb la fase tardorepublicana (la menys coneguda del jaciment), un fragment d’una figureta de culte domèstic, una petita espàtula de plata, una gran quantitat de ceràmica, sis monedes de bronze, o una fíbula o sivella també de bronze. Així mateix, una troballa que els arqueòlegs de la UdG estan estudiant i que per la seva excepcionalitat –només s’havien trobat quatre peces més com aquesta a les comarques gironines– es considera la més significativa: un fragment d’inscripció gravat en marbre blanc, que conté dues línies amb epigrafia rellevant.

Estaria datada al voltant dels segles II o III dC, i s’hi entreveu el que podria ser la paraula duoviri. Un càrrec que identificava els prohoms de la ciutat i que podria aportar dades sobre l’amo de la vil·la, perquè el càrrec de duoviri l’ostentaven “els qui formaven part de l’elit política de la ciutat”.

LA DATA

1970
es descobreixen els primers mosaics, i des del 2008 s’hi han fet quinze campanyes arqueològiques.

Els pilars per protegir-ho tot

Una de les particularitats d’aquest jaciment és que conserva bona part dels paviments originals (murs, pintures, restes de dolis), i per aquesta raó es va tenir clar que calia construir algun tipus de protecció. Després d’aixecar una coberta de vidre que cobreix ben bé la meitat del jaciment, ara s’ha cregut convenient construir-ne una de nova que s’unirà amb la precedent i permetrà protegir el conjunt de les restes arqueològiques. Ara hi ha una coberta provisional, però ja s’han preparat els fonaments que sostindran la nova i definitiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat