Arquitectura

Cultura destina 15 milions en conservar el patrimoni arquitectònic català

El Departament de Cultura ha resolt les subvencions que atorga anualment per a la investigació, la documentació, la conservació, la recuperació, la restauració i la millora del patrimoni cultural immoble. El programa, vehiculat per la Direcció General del Patrimoni Cultural, destina un pressupost de 15.750.000 d’euros en tres anualitats a 208 actuacions arreu del territori, algunes de les quals ja es van iniciar a finals del 2022.

Les subvencions, de concurrència competitiva, s’adrecen a l’execució d’obres en immobles de notable valor cultural i a l’elaboració de plans directors, d’ús i manteniment, o especials de protecció de béns culturals d’interès nacional i d’interès local. El Departament de Cultura finança fins al 50% de les obres o projectes de conservació-restauració, excepte en la línia de restauració i consolidació on els ens locals de municipis de menys de 1.000 habitants poden sol·licitar fins al 90% de la despesa total. En aquest sentit, durant el 2022 es va impulsar una nova línia d’ajuts per a la conservació i manteniment d’aquests monuments de notable valor cultural.

Les intervencions han d’executar-se en béns immobles ubicats a Catalunya els quals han d’estar declarats Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en les categories de Monument Històric, Jardí Històric o Zona d’Interès Etnològic, i també aquells immobles que reconeguts com a Béns Culturals d’Interès Local (BCIL). En el cas dels ajuts de conservació i manteniment també s’atorguen ajuts a Conjunts Històrics.

Tota la informació sobre els ajuts es pot trobar a l’apartat de subvencions del web del Departament de Cultura.

Un dels eixos del Departament de Cultura en aquesta legislatura és construir un sistema cultural de referència pel país. Per a assolir-ho és clau que la cultura tingui el finançament que li pertoca i que Catalunya disposi d’equipaments museístics i arxius amb bones infraestructures que permetin conservar el patrimoni moble del país, amb museografies atractives i experiències gratificants a tota la ciutadania. Alhora, cal que el nostre passat monumental, arqueològic i paleontològic estigui ben conservat perquè el puguin gaudir les generacions futures.

Algunes de les intervencions previstes són: la rehabilitació integral de la Casa Jané com a part de la Ruta Modernista de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), la rehabilitació del Pavelló Puríssima del Recinte Modernista de Sant Pau (Barcelonès), les obres per adequar l’antic escorxador de Gandesa com a Centre d’Interpretació d’Història del municipi (Terra Alta), la reforma i ampliació del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Pla de l’Estany) i la consolidació i restauració del Castell de Puiggròs (les Garrigues), entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda