Art

Claudi Casanovas explora el foc de l’origen a ‘Màter’

El ceramista exposa al Museu de la Garrotxa cinc peces de gres i sis gravats, en els quals ha treballat durant tres anys inspirat en la mística Angela Volpini

L’artista Claudi Casanovas, un dels ceramistes catalans de més projecció internacional, exposa fins a l’1 de maig, a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa, la seva obra recent. Màter consta de cinc grans peces ceràmiques en gres i de cinc gravats a l’aiguafort també de gran format que prenen com a motiu les mateixes escultures. Aquest és un projecte en el qual Casanovas ha treballat els últims tres anys, acompanyat de les lectures de la visionària italiana Angela Volpini, que entre el 1947 i el 1956, quan era una nena, va tenir una sèrie d’experiències místiques al voltant de les aparicions de la Verge. El títol fa referència a les deesses mare intemporals, des de les venus paleolítiques fins a la Venus de Willendorf, passant per la verge Maria del pensament cristià. El mateix Casanovas argumenta que bé podria haver-la titulat “Origen”, tant a gran escala, en el sentit de creació de l’univers, com en la més petita, en al·lusió al naixement individual, per acabar englobant “des de la vida de les galàxies a la germinació embrionària” i fins i tot “l’origen sense origen: la divinitat”.

El procés de treball d’aquest artista singular, reservat i alhora descomunal, es posa de manifest en l’elecció dels gravats que acompanyen les ceràmiques, que no es basen en les peces acabades, sinó en les que va considerar fallides i, per tant, va descartar, de manera que fa memòria també de l’origen de la creació.

A més de les obres a la Sala Oberta 2, al claustre del mateix museu d’Olot hi haurà tres peces d’una sèrie anterior de l’artista, El jardí de la lluna plena, del 2015, instal·lada parcialment a la vila de l’estudi d’arquitectura RCR, a la Vall de Bianya, i que l’artista defineix com “pedres emergents sortides de la terra, denses i introvertides”. Per completar el recorregut, a més de la consulta d’un llibre que recopila la seva trajectòria i les successives troballes i sèries a què ha donat lloc, es pot veure el documental d’una cineasta xinesa que aporta una mirada a l’obra de Casanovas des d’un altre context cultural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona