Llibres

El Mot invita 45 autors a conversar sobre les pors

El festival aborda una edició transversal, amb sessions dedicades també a la representació dels temors al cinema i la novel·la gràfica

Per primera vegada, hi haurà activitats per a les escoles

El festival Mot de literatura de Girona i Olot convidarà un total de 45 autors a abordar la por, el tema proposat pel comissari d’aquesta novena edició, Àlex Martín, des d’una perspectiva individual i col·lectiva i amb una mirada transversal que incorporarà també la manera amb què ha estat representada en el cinema, el teatre o la novel·la gràfica. Seguint el format habitual de converses entre dos o més autors al voltant de facetes diverses del concepte plantejat (en aquest cas, des de la por al poder o la injustícia fins a la por al fracàs, l’abús, el trauma o la mort), el festival començarà aquest any a Girona, del 16 al 18 de març a la Biblioteca Carles Rahola, i el cap de setmana següent, del 23 al 25 de març, es traslladaran a la sala El Torín d’Olot. Si algú es perd alguna trobada, podrà recuperar-la l’endemà al web del festival, on hi ha enregistrades les converses de totes les edicions des del 2014.

Entre els escriptors que han confirmat que participaran en les trobades amb els lectors, per fi sense mascareta ni inscripció obligatòria, hi ha Xavier Aliaga, autor de Ja estem morts, amor; Bonnie Jo Campbell, que ambienta les novel·les en el petit món rural del seu Michigan natal; Massimo Carlotto, fugitiu de la Justícia italiana per un crim que no hauria comès; Camille Kouchner, que ha commocionat la societat francesa amb el relat de l’incest de què va ser víctima a La familia grande; Rosa Montero, que a El peligro de estar cuerda tracta de l’equilibri entre creació i follia; el mexicà Jorge Volpi, de qui Netflix ha adaptat Una novela criminal, o el sevillà Isaac Rosa, autor d’El país del miedo.

A més, el guionista de còmics Antonio Altarriba, el dibuixant Keko i la crítica d’art Mery Cuesta participaran en una taula (el dia 17 a Girona) sobre com representar la por en la novel·la gràfica amb exercici pràctic inclòs, per tal d’esbrinar de quin color s’ha de pintar i quins són els recursos per transmetre aquest sentiment als lectors, i la cineasta Carlota Pereda, que acaba de rebre el Goya a la millor direcció novell per Cerdita, dialogarà amb Manel Loureiro, autor del cicle novel·lístic Apocalipsis Z, i Mònica Garcia Massegué, directora de la Fundació del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, sobre la plasmació de l’horror a la pantalla (el dia 24 a Olot). Hi haurà també converses sobre els abusos silenciats (amb Camille Kouchner, Alejandro Palomas i Sebastià Portell), sobre la por en el món teatral i l’assagístic (amb Lolita Bosch, Josep Maria Miró i Núria Juanico), sobre la por ancestral a la mort (al VerMot d’Olot, amb Xavier Aliaga, Jordi Dausà, Rosa Ribas i Xavier Vallbona), sobre els perdedors i la seva lluita per sobreviure (amb Bonnie Jo Campbell, Carlos Zanón i Llucia Ramis), o sobre el temor a la pàgina en blanc (amb Marta Sanz, Jorge Volpi i Ricard Ruiz). En aquesta ocasió, el VerMot de Girona es desplaçarà al barri de Vista Alegre per parlar de true crime amb Núria Cadenes, Fàtima Llambrich, Marc Pastor i Mayka Navarro, i per proposar una lectura comentada de la novel·la de Núria Martí Constants Demà tindrem sort, inspirada en l’experiència de l’exili de Joan Pacheco, veí del barri.

Com a novetat, aquest any el Mot connectarà, a més dels instituts, també amb les escoles per motivar futurs lectors. En aquesta primera experiència s’hi han adherit nou escoles de Girona i Olot, amb un total de 500 alumnes, a banda de 280 joves d’onze instituts. El programa complet es pot consultar al web festivalmot.cat, on hi ha també clubs de lectura, guies cinematogràfiques, rutes literàries, exposicions i espectacles organitzats al voltant del tema, algunes impulsades per entitats (una vintena) com ara l’Observatori del Paisatge, que proposa que tothom qui ho vulgui fotografiï l’espai que li fa més por.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona