Art

Girona restaurarà una vintena d’escultures públiques fins a l’any 2025

La campanya ha començat amb ‘La majordoma de Sant Narcís’, de Piculives

L’11 de març inauguraran ‘Univers’, de Torres Monsó, al parc Central

L’Ajuntament de Girona, a través del Servei de Patrimoni, Museus i Arts Visuals, ha impulsat un programa per restaurar en tres anys un total de vint escultures de les més de 150 que hi ha a l’espai públic de la ciutat. L’objectiu és garantir el bon estat d’aquestes obres propietat del municipi, moltes de les quals s’han anat deteriorant amb el pas del temps i l’exposició a l’aire lliure. Els treballs serviran per eliminar, frenar o reduir les patologies que les afecten, seguint els criteris de la conservació preventiva. Aquestes accions es concretaran segons les especificitats i de manera individualitzada per a cadascuna de les escultures.

El pla de restauració, que tindrà lloc entre aquest 2023 i el 2025, ha començat aquesta mateixa setmana amb La majordoma de Sant Narcís, l’enigmàtica figura de l’artista arbucienc Piculives que hi ha col·locada a l’accés al Passeig Arqueològic. La previsió és restaurar sis o set obres cada any, com ara els Llapis de Francesc Torres Monsó, l’A de cinema de Joan Brossa, el Forjat de Leonci Quera, el Tors de dona de Rosa Serra, Imploració de Fidel Aguilar, la Nena de la Constitució de Francisco López o La Copa de Ricard Giralt. Aquesta és la primera vegada que l’Ajuntament promou un pla específic d’intervenció al parc d’escultures públiques, i el contracte per executar-lo, aquests tres primers anys, s’ha adjudicat a l’artista i restauradora Clara Oliveras i Valentí per un import global de 58.957,25 euros.

El pla estableix una sèrie d’especificacions que caldrà complir per assegurar la qualitat dels treballs. Entre altres aspectes, cada actuació s’haurà d’acompanyar d’un informe de la intervenció, d’un reportatge fotogràfic de l’estat de l’escultura abans i després dels treballs, i de recomanacions de conservació preventiva i manteniment futurs. A més, els criteris bàsics d’intervenció estaran subjectes al que estableix la normativa vigent en matèria de patrimoni històric pel que fa a la protecció dels béns culturals, d’acord amb la Llei de patrimoni cultural català. També es tindran en compte les recomanacions dels organismes internacionals sobre bones pràctiques en la conservació, com ara el principi de la mínima intervenció, el respecte a l’obra original o la prova prèvia dels materials que es pretengui utilitzar. Les escultures públiques de Girona es poden consultar al catàleg www.girona.cat/artalcarrer/cat/index.php , entre les quals a partir d’ara hi constarà una nova peça de Torres Monsó, Univers, que s’inaugurarà dissabte dia 11 de març, a les 11 del matí, al parc Central, en homenatge a l’artista en el seu centenari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona