Llibres

cultura

James Bond, per als ulls de tothom

Les obres d’Ian Fleming es reeditaran sense algunes expressions racistes per commemorar els 70 anys de la saga

La revisió porga el terme “negre” però manté referències potencialment ofensives per a persones asiàtiques, dones o el col·lectiu LGTBIQ+

James Bond arriba als 70 anys polint -una mica- les arestes del seu llenguatge.

L’efemèride de la publicació de la primera novel·la de l’agent 007, Casino Royale (1953), es commemorarà el proper abril amb la reedició de tots els títols de la sèrie iniciada per Ian Fleming. Però segons una informació publicada aquest cap de setmana pel rotatiu britànic The Telegraph , els textos han estat reescrits per eliminar-ne algunes expressions racials “ofensives”.

La companyia Ian Fleming Publications , que controla els drets editorials de la saga, ha encarregat una revisió dels textos a una comissió de sensitivity readers (lectors sensibles), que ha eliminat del tot el terme nigger (negre, en anglès col·loquial), que serà substituït per “black person” o “black man” (persona negra o home negre).

En alguns casos s’ha optat per ometre totalment la raça d’alguns personatges, com el d’uns criminals que apareixien descrits com a negres a El Doctor No i ara s’hi esmenten només com a “gàngsters”.

Per contra, es preserven sense canvis altres referències potencialment ofensives a persones asiàtiques, dones o el col·lectiu LGTBIQ+. Això sí, les noves edicions inclouran un avís que explica que quan els llibres van ser escrits alguns “termes i actituds que ara podrien ser considerat ofensius pels lectors moderns eren habituals”.

Segons el mitjà britànic, l’editorial defensa que Fleming va autoritzar en vida algunes modificacions per adaptar les seves obres a diferents mercats. De fet, l’escriptor ja va permetre als editors dels Estats Units suavitzar algunes al·lusions racials a Viure i deixar morir (1954), un criteri que Ian Fleming Publications assegura haver utilitzat com a base de l’actual revisió. L’autor també va donar a les editorials nord-americanes el seu vistiplau per rebaixar el contingut sexual de les novel·les del popular agent secret.

Qui no va permetre cap correcció en vida va ser el també britànic Roald Dahl. Però malgrat això, l’editorial Puffin ha anunciat que modificarà algunes parts per suprimir possibles al·lusions ofensives o malsonants.

Després de la polèmica desencadenada, Puffin ha dit que també reeditarà els originals inalterats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona