Arts escèniques

‘Scratch’ reivindica una llibertat sexual sense prejudicis

El dramaturg Daniel J. Meyer i la directora Montse Rodríguez Clusella aborden un nou monòleg generacional

L’actriu Clara Mingueza interpreta una ‘dj’ festiva amb una intimista cantant ‘indie’

Scratch és l’exercici dels dj’s de jugar amb els vinils a la discoteca. El seu treball és el d’aconseguir una excitació del públic per viure la millor nit possible. I això es dedica la DJ Lorine, desinhibida, disfrutant de repartir diversió al màxim. Al seu pis, en un llit que comparteix amb el company amb qui en prou feines coincideixen per incompatibilitats laborals, aquesta dj és la Laura real, on mostra el seu costat més tendre, més íntim, abraçant-se a la seva guitarra i cantant emocionals temes indie. Entre aquests dos pols es mou aquesta obra de Daniel J Meyer i dirigida per Montse Rodríguez Clusella que reivindica la llibertat sexual sense coartar-se pels prejudicis. Es podrà veure a partir de dimecres i, de moment, només fins al 2 d’abril a l’Off Villarroel, coexistint amb la producció de Cost de vida.

Scratch se suma a la cartera d’espectacles a fer gira d’Aka teatre. El duet artístic va estrenar fa cinc ays A.K.A. a la Flyhard i, de seguida, va fer estada a la Villarroel. Ara ja engeguen l’aventura d’Scratch en l’Off, un cartell amb el que la directora de la sala, Tània Brenlle, dóna l’opció a les propostes emergents. Si la peça té una bona entrada de públic, es podria reprogramar més endavant. De moment, garanteix una miniestada perquè els programadors de sales i festivals puguin anar-la a veure.

Per a l’autor, “encara continua sent desafiant que sigui una dona la que marqui el ritme” d’una relació. La discoteca és l’espai que ha utilitzat per a expressar el lloc on es pot viure, aparentment, la màxima llibertat però que, tot i així, seguiran apareixent “els límits imposats socialment a la llibertat de la dona”. La mateixa Laura/Lorine té contradiccions, un extrem que ha interessat a la intèrpret Clara Mingueza: “És una dona que juga amb la seva sexualitat al màxim, però també sent culpabilitat.” La directora, per la seva banda, considera que el muntatge exposa una societat que torna a un posicionament purità perquè, tot i permetre la llibertat sexual també adverteix a les dones que vagin amb cura si no volen que els passi alguna res dolent. I és que a Scratch, a part de la sexualitat, hi emergeix el pes del Poder entre els homes i les dones

Paula Jornet, que també va ser actriu en un altre muntatge Off a la Villarroel la temporada passada (Qui estigui lliure) ara és la compositora dels temes musicals (també ho va fer per a Chinabum). Contrasta la potència explosiva de la discoteca amb la intimitat a la guitarra. De fet, Mingueza, que toca el violí des dels 7 anys d’edat, debuta com a intèrpret amb una guitarra a les mans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen