Patrimoni

Vuit de cada deu visitants de la Sagrada Família són de fora de l’Estat

La basílica va rebre 3,78 milions de visites l’any passat

La xifra encara queda per sota de les prèvies a la pandèmia, quan es van arribar a superar els 4,7 milions de persones

La Sagrada Família, el reclam turístic més emblemàtic de Barcelona, que fa dècades que n’ha desbancat la resta, com el monument a Colom o la Dama del Paraigua de la Ciutadella, va rebre l’any passat 3,78 milions de visitants. D’aquests, el 82,5% provenien de fora de l’Estat, encapçalats pels turistes dels Estats Units, que suposen el 13,8% del total.

Les dades les ha difós avui Esteve Camps, president de la Junta Constructora de la Sagrada Família, junt amb el director general de la junta, Xavier Martínez. Segons informa l’agència Efe, la xifra de visitants, tot i que notable, encara és inferior a la del 2019, abans de l’esclat de la pandèmia, quan el temple va ser visitat per 4,7 milions de persones.

I si una dada ha tingut sempre un component enigmàtic és el moment en què es pot preveure l’acabament de la basílica. Els seus responsables han declarat que, tot i que abans de la crisi sanitària s’havia fixat el 2026, ara com ara no estan en condicions d’aventurar-ne cap, de data, i ho argumenten assenyalant el context internacional, que influeix en la mobilitat i el turisme, sense oblidar que el cost de les obres s’ha encarit per efecte de la inflació i de la crisi de subministraments. De fet, es calcula que el cost dels treballs que es fan actualment a la Sagrada Família s’ha apujat entre un 20% i un 30%.

Les parts recents més emblemàtiques que s’hi han erigit han estat l’acabament de dues de les torres que acolliran el tetramorf dels evangelistes, que seran les terceres més altes del temple, amb 135 metres d’alçada. Així, a final de l’any passat s’havien culminat les peces corresponents a Lluc i Marc, amb el bou i el lleó, respectivament, com a símbols seculars dels dos evangelistes

Quant als ingressos, el 2022 van ser de 100,7 milions d’euros, una mica més de la meitat dels quals (53,9 milions) van cobrir les obres de construcció i la gestió de la basílica. La xifra gairebé iguala la del 2019, quan el temple va ingressar 102 milions d’euros.

Ara com ara, entre altres obres en marxa, continua endavant la construcció de la Torre de Jesús, que ja porta vuit dels dotze nivells que la componen, junt amb les dels dos evangelistes que hi falten, Joan i Mateu.

L’escalinata de la discòrdia

La Junta Constructora vol mantenir la fidelitat al projecte original d’Antoni Gaudí, que inclou una escalinata monumental fins a la façana de la Glòria, amb una avinguda que actualment no existeix i que suposaria l’expropiació de diversos edificis on viuen centenars de veïns.

L’agència Efe informa que camps ha recordat que després d’una primera reunió mantinguda amb l’Ajuntament de Barcelona, les associacions de veïns i entitats cíviques i professionals de la ciutat per abordar aquest tema, no han estat convocats a una segona, tal com estava previst.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA