Art

Més de 1.300 dones artistes tenen obres als museus catalans

En els darrers quatre anys la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya ha adquirit més de 1.000 d obres de dones artistes

Les obres de dones artistes no paren de créixer en els museus catalans. Ara per ara, 1.310 artistes dones integren la col·lecció dels centres de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya. Aquesta xarxa, que agrupa 23 museus, ha adquirit més d’un miler d’obres de dones en els darrers quatre anys. Aquest creixement tan significatiu es recull en unes estadístiques fetes públiques en motiu del dia de la dona, que confirmen l’aposta feminista. Reflecteixen la voluntat de la xarxa de “visibilitzar” un art massa oblidat o menystingut al llarg de la història.

Alhora, el cens de dones artistes, elaborat per la investigadora i historiadora de l’art Elina Norandi, evidencia la gran quantitat de dones que han destacat en l’art i que deixen petjada en els museus del Principat. De les 1.310 artistes dones que hi ha, 465 van néixer abans del 1900 o no tenen data identificada, i la resta van néixer a partir del 1900.

Des del 2019 la comissió de Feminismes i Identitats de la xarxa de museus catalans intenta “revertir” la desigualtat patida per les dones en el món de l’art. L’objectiu que es van fixar llavors és fer “aflorar les dones artistes” que formen part dels seus fons i “incorporar-les a dins dels seus relats”. En aquests quatre anys, les exposicions dedicades a dones o amb perspectiva de gènere han augmentat considerablement: en total se n’han fet 79, de les quals 27 es van fer l’any passat.

El tomb dels museus es deu al canvi en la política d’adquisicions i de les compres de la Generalitat per completar i enriquir les col·leccions nacionals, mitjançant el Pla Integral de les Arts Visuals, del Pla Nacional de Fotografia i de la Comissió del Còmic i la Il·lustració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona