Arts escèniques

300 persones acusen de “manipulació” ‘El sostre groc’ per incloure imatges de Joan Oller

La vídua demana a Isabel Coixet que les elimini del documental que denuncia abusos sexuals a l’aula de Teatre de Lleida

Unes 300 persones, majoritàriament de l’àmbit de la cultura, han signat un manifest que acusa de “manipulació” el documental El sostre groc, de la directora Isabel Coixet per incloure-hi imatges del director teatral Joan Ollé. El film denuncia abusos sexuals a l’Aula de Teatre de Lleida, i hi apareixen imatges de quan Ollé hi treballava com a professor convidat. Cal recordar que Ollé va ser acusat de fets similars a l’Institut del Teatre de Barcelona, però els signants recorden que mai es van demostrar, i que no hi va haver cap denúncia contra ell. Per això defensen la “innocència absoluta” del dramaturg i consideren que incloure’l al documental és “una manera sibil·lina i deliberada” de voler-lo col·locar en un “nivell similar d’immoralitat” dels presumptes autors dels abusos a Lleida.

“Incloure ara la seva imatge en aquest documental no ens sembla casual, sinó un exercici de manipulació interessada i la conseqüència d’una deliberada voluntat de recordar-lo com a presumpte culpable de conductes que no van ser mai provades i de les quals, per tant, va resultar innocent”, afirma el text.

En coherència amb aquest plantejament, els signants reivindiquen la imatge d’un “professional irreprotxable” que ha deixat un llegat de proporcions “extraordinàries” al teatre i la cultura. Alhora lamenten que se li negui la possibilitat, “després de mort”, de ser “recordat com un home bo i un professional indiscutible” per raons que “conviden més a pensar en la venjança i l’odi d’alguns”. La vídua d’Ollé, que va morir l’agost de l’any passat amb 66 anys, ha demanat a Coixet expresamen que elimini del documental les dues imatges que apareixen d’Ollé.

Entre els signants del manifest hi ha persones del món del teatre com el director Lluís Pasqual, els actors i directors Josep Maria Flotats, Josep Maria Pou, Mario Gas, Paco Mir i Joan Anguera, l’actor, productor i pedagog Àlex Casanovas, els actors Sergi López, Francesc Garrido, Francesc Orella, Pep Munné i Pep Cruz o el pallasso Tortell Poltrona, així com la pallassa Pepa Plana, la fundadora de La Cubana Vicky Plana, les actrius Vicky Peña, Charo López, Chantal Aimée, Ana Belén, Rosa Renom, Carme Sansa o Carme Conesa o la cantant Guillermina Motta.

També el signen el director del Teatro de la Zarzuela, Daniel Bianco, el fundador del Teatro de la Abadía, José Luís Gómez, o el director de l’Associació de Directors d’Escena d’Espanya, Guillermo Heras. A banda hi ha músics com Joan Manuel Serrat, Jaume Sisa, Toti Soler, Oriol Tramvia o Miguel Ríos o periodistes com Ricard Ustrell, Laura Marín, Rosa Cullell, Miguel Ayanz o Siscu Baiges, escriptors com Jordi Coca o Marius Serra, advocats com Xavier Melero o dissenyadors gràfics com Anton Granero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona