Patrimoni

ARXIU DOCUMENTAL

Girona ha posat a disposició 453.684 unitats documentals durant el 2022

Es tracta de documents de diversa tipologia, procedents de la mateixa administració, de donacions de fons personals o de mitjans de comunicació

Primer acte públic de Lluís-Esteve Casellas, l’arxiver substitut de l’històric Joan Boadas

L’Ajuntament de Girona, a través del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP), ha tractat 452.017 unitats d’informació durant el 2022 amb l’objectiu de posar el material a disposició de la ciutadania. Es tracta de documents de diversa tipologia, procedents de la mateixa administració, de donacions de fons personals o de mitjans de comunicació locals amb els quals es mantenen convenis. Aquest matí, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el cap de l’SGDAP, Lluís-Esteve Casellas; el cap de la Secció de Documentació Fotogràfica i Audiovisual, David Iglésias, i l’arxivera de l’Arxiu Històric Anna Gironella han presentat la tasca del servei durant el 2022, que es tradueix en 494 accions d’acord amb el Pla Estratègic 2019-2023.

“No és per casualitat que aquest servei sigui un referent mundial, sinó que és pel compromís del govern municipal destinant una bona partida pressupostària a l’arxiu i també per tenir al capdavant professionals que treballen en el coneixement, per adquirir-lo i transferir-lo. La tasca de l’arxiu és una ciència poc reconeguda, però no ens podem oblidar que és la nostra memòria. Com explicarem qui som i d’on venim si no tenim uns arxius ben treballats? També vull posar en valor l’esforç extraordinari d’obrir les portes de l’arxiu a la ciutadania, i la confiança que aquesta té cap al servei a l’hora de cedir el seu patrimoni”, ha afirmat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

Entre el material tractat, destaquen els 24.399 documents fruit de la intervenció, entre d’altres, del fons de l’Ajuntament de Girona i dels fons personals de Maria Àngels Feliu, Guillem Soler Gatvillaró i Josep Tharrats. També tenen un pes rellevant els 380.148 documents procedents dels fons fotogràfics Valentí Fargnoli-Arxiu Mas i Marcel Prats i els audiovisuals de Televisió de Girona i Ràdio Girona, entre altres. A més, cal destacar la feina desenvolupada a la biblioteca especialitzada de l’Arxiu Municipal de Girona, on s’ha intervingut sobre 11.225 publicacions entre monografies i premsa històrica.

La gran majoria d’aquests documents són accessibles en línia a través de la web de l’SGDAP i això s’ha traduït en un total de més d’un milió de pàgines consultades i més de 45.000 persones usuàries, que s’han de sumar a les 3.554 consultes ateses i 4.159 sol·licituds de reproducció.

S’ha publicat un recurs web per catalogar conjuntament amb la ciutadania més de 300 documents sobre ajudes per al dot de donzelles. Entre aquest material hi ha una bossa de tela d’on, per atzar, el dia de Cap d’Any, s’extreia el nom de la noia que rebria el dot. Ara aquesta peça es restaurarà. Es tracta d’un petit sac de roba de color beix, de 26,5 per 19 cm, en la qual se li va cosir una etiqueta en pergamí que diu “Bossa de les 12 donzelles”.

En matèria de protecció de dades, s’han dut a terme 171 serveis generats a partir de 26 accions d’assessorament, valoració de casos, gestió d’incidències o regulació del tractament de dades, entre altres. La creixent importància d’aquest tema i la permanent regulació de la qual és objecte posen de manifest la necessitat de consolidar aquesta funció com a secció dins el mateix servei, per tal de donar una resposta adequada als nous reptes que es plantegen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona