Patrimoni

LLIBRES

Un llibre recupera la poesia anarquista de Cels Gomis

Emili Samper Prunera (Tarragona,1980) recupera poesies i textos diversos de Cels Gomis i Mestre (Reus, 1841 – Barcelona, 1915), enginyer i folklorista de tendència anarquista. L’estudiós ja l’havia reivindicat el 2013 amb De l’anarquisme al folklore. Cels Gomis i Mestre

Ara, amb un pròleg de Magí Sunyer, el volum Biblioteca llibertària. Antologia de textos anarquistes remarca la diversitat d’àmbits entre els quals es va moure aquest escriptor d’articles polítics, treballs excursionistes i folklòrics, creacions literàries i manuals pedagògics. La recopilació de la poesia i part del pensament de Gomis posa a l’abast dels lectors una obra fins ara esparsa i de difícil accés que mostra la vigència del pensament d’un intel·lectual de referència.

Després de l’estudi de Samper, l’obra aplega, en primer lloc, la poesia de més interès polític i social de Cels Gomis i Mestre, en la qual s’apunten els temes recurrents del republicanisme i l’anarquisme. En segon lloc, dos opuscles editats per l’Agrupación de Propaganda Socialista de Sabadell, on el folklorista analitza la força del moviment anarquista dins de l’associació obrera, la importància de la dona en la societat i el paper del catolicisme. En tercer lloc, també es compilen els articles publicats per Gomis a la revista Acracia entre 1886 i 1887, en què es desenvolupen diversos aspectes relacionats amb la vida de la classe treballadora.Gomis i Mestre, conegut sobretot com a folklorista, fou també excursionista, escriptor i divulgador científic. Amb una gran personalitat i una enorme capacitat de treball, va exercir d’enginyer, ocupació amb què va conèixer les condicions dels obrers. Arran de la seva participació en la revolta federal de 1869 s’exilià a Suïssa, on col·laborà amb Mikhail Bakunin, amb qui es va introduir a l’anarquisme. La seva ideologia progressista, que es reflecteix en tota la seva producció, va evolucionar del republicanisme a l’anarquisme i el va impulsar a adoptar un paper políticament actiu, en especial durant els anys de joventut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol