Arts escèniques

Crítica

teatre

El pausat bategar de les ales d’un mussol

En el vol d’una au nocturna hi ha la bellesa del control del planejar amb les ales i també la tragèdia desconsolada de la víctima. Els actors de Titzina sempre hi posen dosi d’humor quotidià que desarma les intel·lectualitats. A Búho, es parla de la pèrdua de memòria, un motiu de pànic per a un art efímer com el teatre, que es dissol en el temps i que només deixa rastre en la memòria social (premsa, arxius) i en la del públic. Oblidar és desaparèixer. Ho fan des d’uns personatges realistes (el metge i el pacient amb un ictus que li ha trinxat la memòria recent però que manté la consciència ben desperta) i el figurat (un espeleòleg investigador, un mussol, ànimes que es confonen en el record...).

Un antropòleg forense és capaç de bussejar entre un mar de “moltes preguntes i poques certeses” fins a concretar una hipòtesi racional sobre el crim (o la mort natural) d’un cos fa centenars d’anys. Titzina, amb honestedat, fa una cerca similar des del teatre, entre la paraula, la gestualitat i una escenografia conceptual amb pintures a la cova que s’esborren com la neu. És un llenguatge en què han anat afegint paraula, però no mai obviant una gestualitat. De Folie à deux a Exitus i La zanja, una evolució de la seva investigació a l’escola Lecoq. El gest embolcalla la paraula com a metàfora, com a destil·lació de la seva recerca amb el personal de l’Institut Guttmann de Badalona, des d’on s’han inspirat per a aquesta obra. Búho no té una factura clara i brillant; és fang d’un artista que el modela. És un treball pausat, sense els trucs màgics i especuladors de qui ven quincalla com si fos or. Si ho fessin, la seva mascota ja no seria un mussol, sinó una vulgar garsa lladregota.

Búho
Companyia: Titzina
Dimecres, 26 d’abril (fins el 14 de maig) a la Sala Beckett.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona