Altres

fotografia

L’Arxiu Nacional descobreix els fotollibres de Francesc Català-Roca

Fins al 26 de maig l’espai d’accés de l’Arxiu Nacional és l’escenari de l’exposició Llibres, fotollibres i catàlegs de Francesc Català-Roca, impulsada pel centre, amb Manuel Guerrero i Brullet com a comissari, en el marc de l’any oficial de commemoració del centenari del naixement del fotògraf.

La mostra arriba després de constatar que una part molt rellevant de l’obra de Francesc Català-Roca té el seu origen en el llibre, es crea com a resultat d’un projecte d’edició. Els encàrrecs van permetre al fotògraf viatjar i relacionar-se d’una manera amplíssima i van marcar d’una manera determinant la seva trajectòria de creador. I, tot i que algunes de les produccions en les quals ha intervenir van gaudir de gran popularitat, aquest fet és en general poc conegut i reconegut, segons expliquen fonts de l’Arxiu Nacional.

Fotollibres com Barcelona (1954), Madrid (1954), Costa Brava (1958), Tauromaquia (1962), Esgrafiados de Picasso (1965), Roca, fotografies: artistes, arquitectura, personatges, toros (1982), Personajes de los años 50 (1984), Miró. Noranta anys (1984) o Foto-grafías A-cromáticas (1995) consagren Català-Roca com un dels autors més destacats de la seva generació.

Manuel Guerrero i Brullet ha volgut destriar, identificar i aplegar 116 exemplars bibliogràfics amb el segell fort del fotògraf i presentar-los conjuntament en aquesta mostra que permet estudiar més a fons els seus fotollibres, donar-los a conèixer i poder-los valorar al costat dels més importants exemples de l’àmbit internacional. Es tracta d’exemplars en què la imatge té un paper preeminent. El mateix Català-Roca considerava que “els llibres de fotografia no han de portar text al costat de la imatge; la gent s’ha d’acostumar a llegir la fotografia, observant-la, intentant de saber què va voler dir el fotògraf, descobrint coses que el fotògraf no va advertir. Quan les fotografies porten peu, es limiten a llegir-lo i passen pàgina”.

L’exposició també vol posar en relleu el valor del patrimoni bibliogràfic conservat a l’Arxiu Nacional, d’on procedeixen bona part de les obres (aplegades en molts casos de fons personals vinculats amb l’àmbit de l’art i l’arquitectura), que han estat complementades amb préstecs temporals.

Nascut a Valls el 1922, Francesc Català-Roca és considerat el fotògraf català més important del segle XX, a l’altura de les primeres figures de la fotografia universal del seu temps. El pare, Pere Català i Pic, el va introduir en les noves idees de la comunicació per imatges de les avantguardes europees. Després de treballar al seu costat en el Comissariat de Propaganda de la Generalitat durant el temps de guerra i, més tard, a l’estudi familiar, es va independitzar el 1947. Des de llavors va desplegar totes les habilitats del fotògraf professional com a reporter de publicacions, com a il·lustrador i com a fotògraf industrial de tota mena, retratista de personalitats, autor de nombrosos llibres de temàtiques variades i col·laborador amb artistes i escriptors.

http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/2286655-l-arxiu-nacional-descobreix-els-fotollibres-de-catala-roca.html?cca=3

2286655



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona