Llibres

LLIBRES

Rememoren els 30 anys de la Ruta Josep Pla aquest dissabte

La Fundació celebra les tres decàdes de la creació de la Ruta Josep Pla (1993-2023) amb una sessió especial que recupera la versió original de l’itinerari

La sessió matinal del 27 de maig recorrerà llocs significatius de la vida i l’obra de l’escriptor

la Ruta Josep Pla va ser una iniciativa creada el 1993 per la Fundació Josep Pla per oferir, a través d’un itinerari turístic i cultural, una experiència de lectura més enriquidora a través de la vinculació de la literatura amb el patrimoni i el paisatge. La proposta original constava de deu punts relacionats amb la trajectòria i obra de l’autor d’El quadern gris. Des de la primera sessió, la Ruta Josep Pla s’ha programat de forma ininterrompuda i ha anat evolucionant: ha eixamplat els seus horitzons i s’han creat itineraris autònoms, consolidant-se així com una de les activitats més representatives i reconegudes de la Fundació Josep Pla.

Actualment, la proposta original només es pot realitzar de forma autònoma a través de la carpeta de la Ruta Josep Pla. No obstant això, trenta anys després d’aquella primera Ruta, per celebrar l’aniversari, la Fundació Josep Pla ha volgut recuperar per un dia la visita guiada en la seva forma original, amb un trajecte que engloba diversos espais del centre de Palafrugell i les visites a Tamariu, Sant Sebastià, Calella i Llofriu, amb parada per esmorzar a l’Hotel Tamariu inclosa. Serà, doncs, una ocasió única per descobrir o reviure l’essència de la Ruta Josep Pla. Gràcies a la col·laboració de Moventis-Sarfa, el recorregut es farà amb l’autobús sense sostre Julivia, la qual cosa permetrà gaudir encara més de la fusió entre literatura i paisatge.

Eixamplant horitzons

Des de la proposta inicial, el ventall de possibilitats de la Ruta Josep Pla s’ha anat ampliant: en primera instància, es van crear itineraris monogràfics o temàtics per espais que ja constaven a la ruta inicial: el centre de Palafrugell, Palafrugell surer, Tamariu, el far de Sant Sebastià, Calella i Llofriu. A aquestes propostes relatives a Palafrugell, es va sumar la ruta pels jardins de Cap Roig, fruit de la col·laboració amb la Fundació La Caixa.

A banda d’aquestes ampliacions, la Ruta Josep Pla ha anat eixamplant horitzons a mesura que passaven els anys, sempre amb la voluntat de mostrar l’arrelament i vinculació de l’escriptor amb aquests espais: ha incorporat recorreguts per altres punts del Baix Empordà, com Pals o Ullastret, i s’ha obert a horitzons més allunyats: L’Escala, Cadaqués, Girona, Barcelona, París i les propostes inaugurades enguany per l’illa de Mallorca: Palma i la serra de Tramuntana. Amb aquests itineraris, la Fundació Josep Pla ha evidenciat la seva voluntat d’implantació i projecció arreu del territori, establint complicitats i aliances amb altres agents, que han permès impulsar aquestes iniciatives: MAC Ullastret, Ajuntament de Cadaqués, Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala, Aula d’Escriptura de Girona, Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona o Fundació Mallorca Literària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona