Llibres

literatura

Baltasar es queda a un pas del premi Booker, que s’endú ‘Time shelter’

La novel·la Boulder, d’Eva Baltasar, es va quedar ahir a un pas de passar a la història com la primera obra catalana a rebre el premi Booker, possiblement el premi en llengua anglesa més prestigiós. El guardó, que s’atorga anualment a la millor obra de ficció, original en anglès o traduïda, que s’hagi publicat a Regne Unit i Irlanda, va ser per a Time shelter, de Georgi Gospodinov, traduït del búlgar per Angela Rodel, que és l’obra que es va imposar entre els membres del jurat del premi, lliurat ahir a la nit a l’Sky Garden de Londres. La portaveu del jurat, l’escriptora francomarroquina Leïla Slimani, va destacar la qualitat dels sis finalistes.

A la cerimònia de l’Sky Garden, l’espectacular restaurant i mirador de la capital britànica, dalt d’un gratacel a poca distància de la Torre de Londres, hi van assistir Eva Baltasar i la seva editora, Maria Bohigas, de Club Editor. I és que des que es va fer pública la llista de finalistes del 2023, tot l’equip de Club Editor confessa haver viscut en una tensió constant i, encara més, amb una il·lusió abassegadora.

Mai fins ara una obra original en català i traduïda a l’anglès havia arribat a ser finalista del Booker. Això ja és tot una fita.

Tant Baltasar, poeta i novel·lista nascuda a Barcelona el 1978, com Bohigas ja se sentien guanyadores pel fet d’arribar a ser finalistes del guardó.

El premi Booker es convoca des del 1969 i actualment té una dotació de 50.000 lliures esterlines, al voltant de 57.400 euros. El prestigiós guardó mai ha estat declarat desert i l’han guanyat noms tan destacats com ara V.S. Naipaul, Salman Rushdie, J.M. Coetzee (dues vegades), Kazuo Ishiguro, Ian McEwan, Margaret Atwood o Julian Barnes.

Boulder es va publicar el març del 2020, pocs dies abans del confinament per la pandèmia de la covid. Des de llavors, se n’han venut més de vint mil exemplars en català i ha estat traduït a l’anglès, el castellà, el francès, l’italià, l’alemany, el danès, el grec, el neerlandès, l’eslovè i el gallec.

L’obra finalista del Booker és la segona novel·la de Baltasar de la trilogia també formada per Permagel i per Mamut, i ja va guanyar el 2020 el premi a la millor novel·la de l’any, segons un jurat triat per Òmnium Cultural. Boulder narra la relació entre dues dones molt diferents. La protagonista és una solitària empedreïda que, per amor, accepta formar part de la societat considerada normal. Un dels temes centrals és la visió polièdrica de la maternitat. Tot narrat amb l’estil precís, de vegades poètic, altres trasbalsador, que caracteritza Baltasar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA