Llibres

cultura

Eva Baltasar: “Em veig a mi mateixa com un símptoma de la meva època”

Satisfacció entre les entitats culturals catalanes pel reconeixement a “Boulder” tot i no guanyar el premi

L’escriptora Eva Baltasar, finalista del prestigiós Booker Internacional per la seva novel·la “Boulder”, va remarcar aquest dimarts en una entrevista concedida a l’agència Efe la “llibertat” amb la qual desenvolupa les seves obres, amb les quals ha aconseguit una profunda connexió amb el seu públic.

“Em veig a mi mateixa com un símptoma de la meva època. Els personatges que creo són dones perquè em sento dona, són lesbianes perquè em sento lesbiana. Sense ser el tema de la novel·la, mostren la incomoditat que sento pel fet de viure en la societat que estem vivint i el mostro”, ha descrit l’autora.

“Tinc la sort que puc escriure lliurement. Gràcies al fet que hi ha hagut darrere meu molts autors i autores lluitant perquè això sigui així avui puc fer-ho i em sento molt afortunada”, ha agregat.

“Boulder” és el primer llibre escrit originalment en català nominat com a finalista al Booker Internacional, un guardó dotat amb 50.000 lliures (57.000 euros), que es va portar enguany el búlgar Gueorgui Gospodínov per “Time Shelter”.

Amb tot, haver estat entre els finalistes del premi generarà “molta visibilitat per a “Boulder”, per a la meva obra i també per a la literatura en català”, ha dit.

“A Catalunya tenim moltíssims autors de gran nivell escrivint en català i crec que aquesta visibilitat és per a tots ells”, ha afegit.

Baltasar, que va arribar a la narrativa després d’haver publicat nombrosos llibres de poesia, assegura que treballa el llenguatge de la mateixa forma en tots dos gèneres.

“Boulder”, publicada per primera vegada el març de 2020, és el segon lliurament d’un tríptic que completen “Permagel” (2018) i “Mamut” (2022), tres llibres amb els quals Baltasar ha aconseguit una especial connexió amb el lector.

Com a finalista del Booker Internacional, l’obra de Baltasar s’obre a una nova comunitat de lectors en l’angloesfera.

Institucions culturals catalanes valoren el reconeixement a “Boulder”

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, el director de l’Institut Ramon Llull, Pere Almeda, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, han coincidit aquest dimecres a valorar molt positivament que la novel·la “Boulder” arribés a la final del Premi Booker Internacional, encara que no guanyés.

Garriga, a través del seu compte de Twitter, ha agraït a Baltasar “portar la literatura catalana fins a la final del Premi Internacional Booker”.

Per a la consellera, Baltasar ha demostrat que “podem arribar a tenir grans reconeixements escrivint en la nostra llengua. I fent que el català es tradueixi a tot el món”.

En declaracions a Efe, Pere Almeda, des de Londres, on ahir va assistir a l’acte a l’Sky Garden, ha asseverat que la literatura catalana, a través d’Eva Baltasar, ahir a la nit “va viure un gran moment” i tot i que, “desgraciadament en aquesta ocasió no ha pogut ser, no va poder guanyar, la seva obra i una veu única han connectat les nostres lletres amb un públic internacional”.

Izaskun Arretxe ha explicat Efe que haver arribat fins a la final del premi és “enormement positiu pel que suposa d’internacionalització, en un mercat, l’anglosaxó, que és molt complicat i, alhora, molt important pel nombre de lectors que té i perquè és prescriptor”. Segons la seva opinió, per tant, “té un valor gegantí perquè es difondrà la literatura de l’Eva”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona