Arquitectura

Arquitectura

La casa ‘PIN8’ de Forallac, Premi Arquitectura 2023

El jurat dels premis que atorga el COAC Girona atorga distincions d’obra premiada i menció a 17 de les 23 obres seleccionades

Més de 300 persones assisteixen a l’acte de lliurament dels Premis, que també ha servit per commemorar les 25 edicions dels guardons, convocats per primera vegada l’any 1997

La seu de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha acollit aquest vespre l’acte del lliurament de reconeixements de la 25a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona, una de les accions culturals amb més rellevància dins el sector de l’arquitectura i la construcció a la demarcació, amb l’assistència de més de 300 persones. En el decurs de la vetllada s’han lliurat els premis a les 18 obres guardonades en aquesta 25a edició: 17 atorgats pel jurat d’entre les 23 obres que van passar la fase de seleccionades en les categories d’Arquitectures, Interiors, Paisatges i Efímers, i el Premi de l’Opinió escollit per la ciutadania, entre les 88 obres presentades, amb més de 2.500 vots.

El jurat, format per João Mendes Ribeiro com a president, i Fuensanta Nieto i Michèle Orliac com a vocals, ha destacat que “les obres presentades en l’edició d’aquest any permeten oferir una cartografia que reflectir l’estat actual de l’arquitectura en el conjunt del territori”.

Per àmbits, ha resultat premiada com Arquitectures dona el premi en la categoria Arquitectures a l’obra Casa PIN8 a Forallac, de PMMT Arquitectura [Patricio Martínez, Maximià Torruella, Joana Cornudella, Luis Gotor] segons el jurat perquè “la casa estableix una relació potent i tensa amb els edificis circumdants. De planta regular, la idea d’estructura defineix la concepció de l’espai. El seu disseny està determinat per una estructura complexa (amb referència a l’arquitectura naval) de fusta prefabricada, recolzada puntualment sobre perfils metàl·lics, que crea grans obertures. La idea de suspensió de la construcció permet una forta relació amb l’exterior i una apropiació de l’espai de forma contínua, en especial a la zona social de la casa. Simultàniament, a l’interior, el disseny de l’estructura permet una gran varietat d’espais. Explorant el concepte de “matrioska”, els dormitoris funcionen com a petits espais que sorgeixen dins d’un espai més gran, amb doble alçada, corresponent a l’àrea social. Al seu torn, sobre els dormitoris es desenvolupen espais molt petits, que constitueixen una extensió vertical dels primers. Les seves dimensions, gairebé inaccessibles, tensen la presència humana. També cal destacar el gran rigor constructiu i innovador de l’estructura, així com l’ús de materials de fabricants locals”.

Pel que fa Interiors, ha estat guardonades r Intersticis habitats a Girona de 05 AM Arquitectura [Joan Arnau i Carme Muñoz]. El jurat comenta que “és una obra que queda perfectament definida pel seu lema. En efecte, el projecte pren com a argument de la seva proposta una seqüència d’espais intersticials que s’encasten en un edifici existent i que es desenvolupen amb continuïtat en planta i secció al voltant d’una escala”.

En la categoria Paisatges és pel Balcó Gavarres a Celrà, de Tallerdarquitectura+Estudi CCB24 [Bernat Llauradó Auquer + Albert Jané Planelles]. D’aquest projecte, el jurat en diu que “Balcó de les Gavarres es basa en la idea d’una ruta. Descriu, en un primer moment, un recorregut horitzontal, que posteriorment es desenvolupa verticalment, ja a la torre, i, finalment, un punt d’aturada/pausa associat a la contemplació del paisatge. El projecte introdueix la idea d’un observatori, com a dispositiu arquitectònic per potenciar la relació amb el paisatge.

En la categoria Efímers, és per Niu de foc a Olot, de Jaume Tané, Xevi Bayona, Ariadna Castells, Marc Lorente, Emi Martinez, Aniol Coll. El jurat comenta que “Niu de foc és una instal·lació sensible a gran escala en l’espai públic, executada en fusta a partir d’assemblatges elementals”.

A les obres que han estat reconegudes pel jurat professional cal afegir el Premi de l’Opinió, que aquest 2023 ha estat per a Domus Fuscius a Foixà, de Sotelo Margalef arquitectes [Lluís Andreu Sotelo i Patricia Gonzalez-Margalef]. Aquest guardó, que el concedeix la ciutadania entre les 88 obres presentades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona