Cultura popular

El passacarrers inicia una Patum amb més pressupost que mai

La festa s’allargarà fins el proper 11 de juny

El tabaler s’ha obert pas entre la multitud de gent reunida a la plaça de Sant Pere avui a les dotze i ha recorregut els carrers de la ciutat acompanyat dels quatre gegants. El passacarrers marca l’inici de la Patum amb més pressupost de la història i activitats paral·leles que s’allargarà fins l’11 de juny i avui a les vuit del vespre es repetirà acompanyat de les Maces, les Guites i els Gegants Vells. Una Patum esperada, després de l’edició “de la represa” de l’any passat, segons explica l’alcalde en funcions de Berga, Ivan Sànchez, a l’ACN. La festa s’allargarà fins diumenge i s’espera que dijous sigui el dia de més afluència de gent amb la Patum Completa.

Ahir una seixantena de persones amb discapacitat ja van donar el tret de sortida a la festa amb l’anomenada Patum de la il·lusió o dels sentiments a la plaça de Sant Pere, que per segona vegada a la història organitza la Fundació la Llar, a més coincidint amb el 50è aniversari. Aquesta era una de les novetats de La Patum d’aquest any, que tindrà el pressupost més alt de la història, 455.000 euros –un 255 més que la del 2022–, i això li permet guanyar múscul i organitzar més activitats paral·leles. Pel que fa a seguretat, es manté el mateix dispositiu que l’any passat, que s’havia ampliat amb 361 agents dels Mossos, a banda de policia local, seguretat privada i Guàrdia Civil. En total es faran servir gairebé 297 quilos de material pirotècnic.

Altres novetats que es podran veure en aquesta edició de la Patum són la samarreta oficial de la festa i, per segona vegada, s’elaborarà el pastís solidari de la Patum, que aquest any l’ha fet el campió del món de xocolateria, el vigatà Lluc Crusellas. Els beneficis que se n’obtinguin seran per a la Fundació Privada Horitzó del Berguedà. La iniciativa és resultats d’una col·laboració entre Pabevsa i la Fundació Horitzó.

Més d’un miler de persones gaudiran del servei especial de busos per als veïns de la comarca. Un servei alternatiu de transport públic adreçat especialment joves que volen assistir a la festa sense haver d’utilitzar els vehicles particulars amb l’objectiu de garantir una mobilitat segura. Es preveu que dijous sigui un dels dies més forts, amb la Patum de Lluïment al migdia i la Patum Completa al vespre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda