Arts escèniques

Anna Portomeñe: “No m’agrada quan l’acudit és directament una ofensa”

La directora del festival d’humor Salat, que tindrà lloc aquest cap de setmana a Sant Feliu de Guíxols, parla de la diversitat de formats i de la presència creixent de les dones en el sector del riure

“Sé analitzar la comèdia i el que pot agradar a la gent, encara que a mi no m’agradi”, diu Anna Portomeñe, que prèviament s’ha reivindicat com a persona amb sentit de l’humor –més concretament i entre rialles s’autodeclara “graciosa”–, que és una cosa que es pressuposa a la directora d’un festival d’humor. A Portomeñe, directora del Festival Salat de Sant Feliu de Guíxols, que té lloc aquest cap de setmana, l’ofici li ve de família: és filla de Manel Portomeñe (MPC Management), un dels principals representants del sector de l’humor a Catalunya, amb quatre dècades d’experiència, i ella n’ha agafat el testimoni amb força.

Aquesta serà la tercera edició del Salat: “La primera va ser la de la creació; la segona, la de la consolidació, i la tercera és la del creixement, perquè hem crescut en dies i en quantitat d’espais i d’espectacles”, explica Portomeñe. El Salat està vinculat directament amb el Festival de la Porta Ferrada , del qual és com “el germà petit o una espècie de pòrtic”. Porta Ferrada començarà, parlant amb propietat, el divendres 7 de juliol amb Pink Martini, però aquest any hi ha un espectacle que connecta més que mai el Salat amb Porta Ferrada, per dates i per la seva doble essència, entre la música i l’humor: el dels argentins Les Luthiers, que tindrà lloc el diumenge 9 de juliol al Guíxols Arena i es presenta com la seva última actuació a Catalunya abans de retirar-se. Aquest espectacle és com la bola extra del Salat, més enllà del cap de setmana en què concentra la gran majoria de les seves activitats, entre el divendres 30 de juny i el diumenge 2 de juliol.

De la programació d’aquest any, Portomeñe en destaca especialment la diversitat de formats, més enllà del monòleg tradicional.

Demà divendres, per exemple, el festival començarà amb unes quantes propostes ben diferents: Oye Polo, el podcast de Maria Rovira (Oye Sherman) i Ana Polo a Radio Primavera Sound, arribarà al Teatre Auditori Narcís Masferrer (21 h); Berto Romero mostrarà Lo nunca visto al Guíxols Arena (22 h), on tot seguit tindrà lloc, al village, l’activitat gratuïta L’altre mic, una exhibició de micro obert a la qual es van apuntar 35 persones, entre les quals n’han estat seleccionades cinc, que tindran l’oportunitat de debutar en un escenari al costat de cinc professionals de l’humor. A més, Aquí estamos portaran el seu podcast al carrer, i el “superviral” titellaire Mario Ezno farà voltar el seu Manolo Bolaño per casals i residències d’avis.

El Salat continuarà avui amb Martita de Graná al Guíxols Arena i Bruno Oro a la sala Las Vegas, on al migdia també oferirà el taller gratuït L’art de fer riure. I per al diumenge s’han programat Leo Harlem al Guíxols Arena, l’acròbata i clown Wilbur al Teatre Auditori Narcís Masferrer, i No Me Toques el Cuento , amb un espectacle que mostrarà l’altra cara de les princeses Disney a Las Vegas. Justament, aquest espectacle interpretat per quatre actrius és un bon exemple de la incorporació imparable de la dona a un món tradicionalment tan masculí com el de l’humor, una tendència comprovable també a la resta de la programació del Salat 2023. “En els últims anys ha augmenta molt la presència de dones als escenaris humorístics”, confirma Anna Portomeñe, que també sap que una altra pregunta obligada en aquests temps que corren és si l’humor ha de tenir o no límits. “Jo no crec que n’hagi de tenir, però reconec que no m’agrada quan l’acudit es directament una ofensa”, diu ben seriosa. I de l’humor i de l’ofici de còmic, en parlaran dissabte a la tarda, en una taula rodona a la terrassa de Las Vegas (18.30 h), els còmics Leo Harlem i Txabi Franquesa; la directora i actriu Olivia Lara (No Me Toques el Cuento), Mario Ezno i Manel Portomeñe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia