Música

ELIANE ELIAS

LA PIANISTA I CANTANT BRASILERA ACTUA DEMÀ AL FESTIVAL DE JAZZ D’ANDORRA, ON PRESENTARÀ ‘QUIETUDE’

“Volia donar pau i tranquil·litat”

“Sempre ha estat una gran influència en la meva música”

“He estat nominada en cinc categories diferents”

Poques intèrprets com la pianista i cantant Eliane Elias (São Paulo, 1960) es mouen tan bé entre la música clàssica, el jazz i la cançó popular brasilera, a la qual ha tornat recentment amb un disc preciós, Quietude (Candid Records, 2022), que demà presentarà en el 39è Festival Internacional de Jazz Andorra, en un concert amb el seu trio a la Prat del Roure d’Escaldes-Engordany. El festival andorrà, nascut el 1985 amb Tete Montoliu com a padrí, té lloc des de dijous passat fins al 6 de juliol i ha rebut també la visita de Michel Portal i Al Di Meola. Aquesta nit hi actuaran Andrea Motis i Marco Mezquida. Parlem amb Miss Eliane Elias .

Per què va voler dedicar un disc a la ‘bossa nova’ clàssica com aquest ‘Quietude’?
Jo volia sobretot gravar cançons, després d’un disc instrumental com ara Mirror Mirror (2021) [gravat amb els també pianistes Chick Corea i Chucho Valdés], però al mateix temps també buscava un repertori que ajudés a donar pau i tranquil·litat als oients, perquè puguin parar una mica en aquesta època tan farcida d’ansietat i estrès. Així que vaig anar a parar a la tradició de la bossa nova i a João Gilberto, que va morir el 2019 i sempre ha estat una gran influència en la meva música cantada. De fet, la majoria de les cançons del disc ja havien estat gravades per ell abans, en diferents moments de la seva carrera, i per a mi Quietude és una manera de manifestar-li el meu agraïment de donar-li una certa continuïtat a la seva música, però vestint-la amb roba d’avui.
Parlant de pèrdues, el febrer del 2021 també va morir Chick Corea. Probablement ‘Mirror Mirror’ va ser un dels seus últims discos.
Sí, va ser el seu últim disc d’estudi. De fet, vam rebre la notícia de la seva mort quan estàvem mesclant el disc, i va ser un moment molt trist. Chick Corea va ser també molt important per a mi. Ell em va ajudar molt quan jo vaig arribar a Nova York, a l’inici de la meva carrera, i sento que d’alguna manera l’he acompanyat al final de la seva.
‘Mirror Mirror’ també va ser disc atípic dins de la seva trajectòria recent.
Sí, feia molts anys que no gravava un disc de duets de piano, des que en vaig gravar un amb Herbie Hancock [Solos and duets].
Realment, és increïble la varietat estilística de la seva discografia.
Només et diré que he tingut onze nominacions als Grammy en cinc categories diferents [Mirror Mirror, en concret, va guanyar el de millor àlbum de jazz llatí]. Gràcies a Déu tinc una sòlida formació clàssica i una gran varietat de recursos estilístics .
Quins músics l’acompanyen en aquesta gira?
A Andorra , hi actuaré amb el quartet que completen Marc Johnson al contrabaix, Leandro Pellegrino a la guitarra i el bateria i percussionista Rafael Barata, que toca amb mi des de fa uns catorze anys.
Fa molts anys que viu a Nova York. No troba a faltar el seu Brasil natal?
No, perquè hi vaig a tocar sovint. Aquest any ja vaig anar-hi al març i tornaré aviat.
Últimament, la música brasilera ha perdut grans veus femenines clàssiques com ara Gal Costa i Astrud Gilberto. I en aquest context surt un dels seus discos més brasilers.
En certa manera, Quietude és també la meva petita aportació perquè continuï aquesta rica tradició vocal dins la música popular brasilera.
Viatja molt?
Sí! He actuat a 74 països i passo cinc o sis mesos a l’any fora de casa. A finals d’any aniré al Japó i la Xina.
Li agraden els hotels i els aeroports i tot allò que comporta anar de gira per tot el món.
Els aeroports, en concret, no m’agraden gens ni mica. Però el que sí que m’agrada molt és quan arriba el moment de tocar. M’agrada molt estar amb la gent... però amb quietud .


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid