Música

CULTURA

Mor Serafí Nebot, veu dels Javaloyas, el grup mallorquí que va tocar amb els Beatles

El músic, de 90 anys, va ser un dels fundadors de l’Orquestra Simfònica de Mallorca

El músic de Son Servera Serafí Nebot, conegut com “Bueta”, va morir dijous a Cala Bona als 90 anys. Serà recordat sempre com el vocalista d’una llegendari grup de pop dels Països Catalans, els Javayolas, que als anys seixanta i setanta van ser un dels més populars a l’Estat espanyol tant en vendes, sobretot amb singles de gran èxit, com en les gires, sobretot a l’estiu. El grup va tenir l’honor, a més, d’actuar en un concert a Alemanya al costat dels Beatles, abans que aquests es retiressin dels escenaris. De fet, alguns dels grans èxits dels Javaloyas van ser versions en castellà del grup de Liverpool, com “En todas partes (Here, There and Everywhere)” i “Ob-La-Di Ob-La-Da”.

Tot i que la major part del seu repertori estava basat en èxits internacionals dels anys seixanta també van gravar en català els temes “Bona nit” i “Ella tornà” el 1967. Els altres components del grup eren de Palma i de València. L’èxit va traspassar fronteres ja que van actuar en festivals d’arreu del planeta i en pel·lícules rodades a Caracas i Roma. Fa nou anys els integrants del grup van ser homenatjats al Teatre Principal de Palma.

Nebot, tot i que va acabar triomfant en la música pop, es va formar en la música clàssica, de la qual n’era un gran amant. Va començar solfeig i clarinet al seu poble. Va estudiar també violí a Manacor i va millorar la seva tècnica a Berlín amb la professora Marie-Lous Höfer. Va ser un dels fundadors de l’Orquestra Simfònica de Mallorca i va ser el primer violí del Quartet Bentley, de l’Orquestra Lírica del Teatre Principal i professor de música de cambra del Conservatori de les Illes. Tot i que era un virtuós d’aquest instrument va trobar la fama en la música pop després que Luis Pérez Javaloyas el va convidar a formar part del grup. Fent de vocalista va voltar per tot el món i es va convertir en un símbol de la música romàntica dels seixanta, tot i que també introduïen temes de rock & roll i versions del folk nord-americà en els seus concerts.

El 19 de desembre del 2021 Bonet es va acomiadar de la música a Son Servera amb un concert amb la banda de música local i amb integrants dels Javaloyas en la qual va recuperar alguns dels seus grans èxits. La vila té un carrer dedicat a la figura del seu músic més universal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona