Arts escèniques

Crònica

L’oreneta al cementiri

És diumenge al vespre i al cementiri modernista de Lloret encara ressonen els aplaudiments. Hem gaudit d’una obra de teatre en un espai singular, una idea llargament gestada que ha acabat essent un encert artístic i un èxit de públic que ha penjat el cartell de complet en les seves quatre sessions. La núvia del Rom és l’obra que ens ha descobert la història de l’escultura d’una noia jove coronada de flors que no s’assembla a cap efígie típicament religiosa ni a cap dels majestuosos hipogeus que es troben a banda i banda del passeig central del cementiri. A quina família pertany? Què la fa tant diferent de les altres escultures funeràries?

David Barba i Montse Sala són Amargura Cultura, el duet d’intrèpids historiadors que cerquen els vincles del passat de Lloret de Mar amb les Amèriques. Un encàrrec dels actuals propietaris del famós Rom Matusalem, aquell que té una oreneta com a logo, els va posar en la pista dels Camp i Nonell, els cognoms de la làpida de l’hipogeu que a Lloret es coneixia per “la núvia”. Un equip artístic voleiant a un alt nivell ens han fet connectar amb una obra singular, començant pel disseny de l’espai de l’Oriol Gruart, i seguint pel treball dels actors lloretencs: l’Albert Muntaner, l’Aisha Zafri, na Sílvia Soliguer i en Joan Romà Ortiz –firmant també la direcció artística–, que han donat vida als quatre personatges, humans i propers, d’aquesta joia historicista barreja de drama íntim, història local i crònica del modernisme a Catalunya, a més de descobrir-nos el fascinant personatge de l’Ismael Smith, l’escultor, dibuixant i gravador català autor de l’escultura, que estava cridat a sotragar el món cultural de la seva època i que va acabar morint lúcidament en un psiquiàtric de Nova York l’any 1972. Molt suggestiva la música, composta pel blanenc Sergio Fidemraizer i ben interpretada en directe pel clarinetista Arnau Ortiz, envoltant d’atmosfera el fantàstic monòleg final d’Ismael Smith. El projecte i l’obra han estat possibles en connexió conjunta d’Amargura Cultura, la regidoria de Patrimoni i l’equip de la Capitalitat Cultural de Lloret 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia