Patrimoni

Patrimoni

Els tresors de l’àlbum familiar

Una donació posa al descobert la mirada artística del fotògraf ‘amateur’ Camil Roqueta

Recull moments inèdits de Girona com l’enderrocament de les muralles del pla

Destaca per captar escenes de carrer i retratar la intel·lectualitat gironina de l’època

Quan Rosa Maria Roqueta va deci­dir fer donació de l’àlbum fami­liar al Cen­tre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI)-Arxiu Muni­ci­pal de Girona, pen­sava que enter­ra­ria defi­ni­ti­va­ment el pare, Camil Roqueta, mort quan ella tenia nou anys. Va créixer amb la figura paterna absent i les foto­gra­fies el feien pre­sent. El que no sabia és que ini­ci­a­ria un procés que supo­sa­ria un alè de vida per als que ja no hi són però també per als que en con­ser­ven la seva memòria. El temps dona valor patri­mo­nial als àlbums fami­li­ars, un objecte comú a mol­tes llars, on podem pen­sar que hi ha les matei­xes ins­tantànies, cele­bra­ci­ons i vivències per­so­nals, però en rea­li­tat cada àlbum és únic i espe­cial. Aquest cas ha ser­vit per des­co­brir la mirada artística i foto­pe­riodística de Camil Roqueta Sánchez, fun­ci­o­nari de la Dipu­tació de Girona i fun­da­dor de la secció fotogràfica del GEiEG, enti­tat de la que en va ser pre­si­dent del 1924 al 1930. És un àlbum que recull esce­nes de platja, amb la filla de tres anys a Sant Feliu de Guíxols, casa­ments i comu­ni­ons de parents, bere­nars amb amics i colles entau­la­des. L’ull de Roqueta també va cap­tar i engan­xar en un lli­bre de pell fol­rat de tela que con­ver­teix en àlbum moments històrics inèdits de Girona. Entre altres foto­gra­fies l’ender­ro­ca­ment de les mura­lles del pla a prin­ci­pis del segle XX, però també esce­nes de car­rer com una rot­llada d’homes lluint cano­ti­ers ballant sar­da­nes davant del Tarlà. Roqueta retrata l’expo­sició de cari­ca­tu­res del seu germà Manel a la sala Athe­nea el 1913 i a l’escrip­tor Pru­denci Ber­trana en el que alguns experts con­si­de­ren que pot ser el taller de l’escul­tor Ricard Guinó. Les foto­gra­fies de l’àlbum fami­liar demos­tren la vin­cu­lació de Camil Roqueta amb la soci­e­tat cul­tu­ral de la Girona de l’època.

La con­ser­va­dora de foto­gra­fia mexi­cana Betsy Curiel , que ha fet una estada a l’arxiu gironí , s’ha encar­re­gat del tre­ball de res­tau­ració de l’àlbum amb 532 foto­gra­fies que daten del 1870 fins al 1953. En tot aquest temps ha esta­blert un vin­cle molt espe­cial amb Rosa Maria Roqueta, que con­tribuïa a iden­ti­fi­car els per­so­nat­ges de les foto­gra­fies. “Això és patri­moni de tots”, des­taca Roqueta sobre la donació. El fons es podrà con­sul­tar en obert al web del CRDI. A més de la importància per la història de Girona, Betsy Curiel insis­teix que les foto­gra­fies fami­li­ars també són patri­moni perquè posen en valor altres històries, com pot ser la moda. Curiel, que havia rebut l’encàrrec d’iden­ti­fi­car els pro­ce­di­ments fotogràfics i els pro­ble­mes de con­ser­vació, ha apor­tat un valor afe­git al tre­ball de curació fixant-se en aspec­tes menys tècnics i que aju­den a recons­truir el relat d’un món: per a què s’usa la foto­gra­fia a l’època, a què donen importància els fotògrafs, el pare Camil Roqueta i l’avi, el notari Bona­ven­tura Roqueta Riera, quin accés tenien als mate­ri­als... i hi ha afe­git una capa més amb el vin­cle esta­blert amb la filla.

Camil Roqueta foto­gra­fia una postal recur­rent de Girona, la vista de la Cate­dral i Sant Feliu i que repro­du­eix perquè “te un entre­na­ment visual de la tra­dició del gra­vat”, asse­nyala David Iglésias, cap de secció de docu­men­tació fotogràfica i audi­o­vi­sual del CRDI. Per Iglésias, la foto­gra­fia ama­teur de Camil Roqueta des­taca per saber cap­tu­rar situ­a­ci­ons espontànies i natu­rals: “La foto­gra­fia ama­teur no està sot­mesa a cap cànon comer­cial. La foto­gra­fia entra a les cases de forma lliure”, remarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.