Música

Mor als 60 anys Jordi Ballester, un dels grans musicòlegs de Catalunya

Va ser president de la Societat Catalana de Musicologia i era professor i catedràtic a la UAB

Jordi Ballester i Gibert (Terrassa, 1963), musicòleg i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha mort als 60 anys, segons ha confirmat el departament d’Art i Musicologia de la UAB. Segons explica en un escrit un dels seus companys a la universitat, Francesc Cortés, Ballester va ser un dels primers docents en la implantació dels estudis de musicologia a la UAB, universitat en la qual era catedràtic des d’aquest mateix any. Es va llicenciar en Filosofia i Llebres i era doctor en història d’art per la mateixa UAB. Les seves línies de recerca es van centrar en la musicologia històrica i en l’organologia medieval.

Ballester va ser president de la Societat Catalana de Musicologia i, entre d’altres càrrecs, també va ser director del Departament d’Art i Musicologia. Va liderar el projecte de recerca Iconografia Musical de Catalunya, consistent en un ampli repertori de fonts visuals d’arts plàstiques amb representacions musicals a tot al país amb el qual ha posat aquesta disciplina a Catalunya entre els projectes capdavanters en l’àmbit internacional.

Els que el van conèixer el defineixen com una persona “activa, de tracte directe i humà”. També va ser director del conservatori de Terrassa entre el 1991 i el 2001, període en el qual va impulsar els inicis d’una orquestra simfònica, de diferents grups instrumentals i el disseny d’un nou edifici. El conservatori egarenc li ha dedicat un homenatge a les xarxes socials, recordant especialment els 18 mesos de “lluita coratjosa i constant” contra una malaltia que finalment no ha pogut superar. “Va impulsar els canvis fent equip amb l’associació de pares i els responsables de cultura de l’Ajuntament als anys noranta per poder fer realitat el nou edifici i l’Auditori Municipal”, assenyala el conservatori. Ballester també va impulsar una reforma integral del centre i el va adaptar a la Llei Orgànica del Sistema Educatiu.

Va col·laborar en programes de difusió, com “El taller del lutier”, que es va emetre per Catalunya Música, i va ser membre del grup de recerca Música, patrimoni i societat del Consell Superior d’Investigacions Científiques.

La cerimònia de comiat va tenir lloc ahir a Terrassa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Edicions de 1984 publica la ‘Poesia completa’ de Ventura Ametller

Barcelona

El jove i femení batec del bosc literari

Barcelona
CINEMA

El cinema de l’absurd de Quentin Dupieux obre Canes

Barcelona
cultura

El muralista Mohamed L’Ghacham integra el cartell de les Santes 2024 al seu barri

mataró
CIRC

Nou de cada deu espectacles de sala han exhaurit localitats al Trapezi

BARCELONA
TEATRE

El TNC produeix la darrera farsa dels VVAA: una festa amb Britney Spears “de tòtem”

BARCELONA
ART

El museu Morera de Lleida rep 13.500 visitants durant el mes de portes obertes

LLEIDA
Cultura

Mor l’actriu especialista en escenes aquàtiques Susan Backlinie

festival

Barcelona Poesia, amb tot de gestos quotidians

Barcelona