Arts escèniques

Arts escèniques

El Grec Festival 2023 supera els 130.000 espectadors

El Grec Festival ha tancat l’edició de 2023 amb 130.995 espectadors. De les 88 propostes de la programació hi ha hagut 23 espectacles que han exhaurit les entrades. El circ i els espectacles amb formacions corals han tingut un protagonisme destacat, de fet la majoria de funcions de cric han fregat la plena ocupació. Per contra, el teatre internacional és el que ha tingut més problemes per atreure un públic majoritari. La programació el Teatre Grec ha assolit una mitjana d’ocupació rècord amb el 95% amb més de 30.000 persones. El festival valorarà si es manté la programació en espais singulars. Les funcions del Grec Ciutat han reunit les xifres més altes d’assistents dels últims anys.

Aquestes son algunes de les dades i xifres més generals del balanç del Grec Festival que s’han donat a conèixer avuii de les quals els organitzadors n’han tret una valoració molt positiva. Una edició marcada pel suport a la creació i l’estímul als vincles entre artistes de diferents disciplines, en una celebració del treball en equip i la col·laboració. Espectacles com Les traceurs al Passeig de Gràcia, les propostes gratuïtes i familiars a laXirgu, la implicació d’entitats, fàbriques i museus i l’alta participació del públic, majoritàriament de la ciutat, han fet del Grec un festival encara més popular. El festival ha transcorregut sense grans incidències, a excepció de la suspensió per pluja de l’espectacle inaugural, The pulse, i de l’estrena de Beetoven 7, de Sasha Waltz amb l’Orquestra del Liceu. El suport a la creació, tret distintiu del festival, s’ha fet visible enguany en forma de coproduccions, premis, lectures dramatitzades, el concurs Riiing de suport al teatre musical o el projecte Creació i Museus. Les activitats paral·leles com les accions amb biblioteques, amb les associacions de professionals o amb els públics de Recomana o TresC, permeten que el festival penetri en diferents capes de la ciutat. La programació especial en espais singulars ha aportat un plus d’emoció al festival: Sant Pau, la Model, Dipòsit del rei Martí, les runes del Born, llocs on no es fan habitualment espectacles, han aconseguit una ocupació del 72%.

Aquest any s’han mantingut les retransmissions per Betevé, s’ha ofert el programa Cafè Grec a Catalunya Ràdio i s’han afegit les càpsules d’artista Veo una voz en col·laboració amb Eufònic, finançades per la presidència espanyola de la UE.En roda de premsa, el director del Festival Grec, Cesc Casadesús, ha aplaudit que el 2023 hagi estat una edició de “fortes emocions”, “més participativa” i més vinculada a la ciutat de Barcelona. “Crec que per a fi hem aconseguit ajuntar qualitat amb popular. Barrejar espectacles més extrems i que parlen del dia d’avui amb iniciatives més populars”, ha dit Casadesús.Pel que fa a les xifres, ha assegurat que el més important és que hi hagi “equilibri” amb els aforaments dels espais i el cost de les produccions. Ha aplaudit que hi hagi hagut prop d’un 40% de la programació coproduïda.El Grec Festival va reunir el 2019 el seu màxim de públic amb 138.097 persones. Casadesús ha assegurat que el fet que hi hagi aquesta diferència amb l’edició d’enguany es produeix perquè en el passat es programava més música i que ara s’aposta més pel teatre.Amb tot, el fet de programar més arts escèniques, aquestes requereixen més dies de muntatge i, llavors, hi ha menys dies reals de programació efectiva. “També té a veure amb el pressupost. Cada vegada és més complicat portar companyies grosses”, ha reconegut.Pel que fa les dificultats amb el teatre internacional, ha recordat que no es pot esperar un 100% d’ocupació amb artistes “nous” i “radicals”. “La programació de teatre internacional costa una mica més i s’ha de treballar a llarg termini. Quan portes un artista 2 o 3 vegades ja canvia”, ha apuntat.

El futur de la direcció
L’Ajuntament de Barcelona convocarà aquesta tardor el procés de selecció per escollir el nou director o directora del festival de 2025. Casadesús dirigirà l’edició de 2024 i el nou responsable sorgit del procediment hi col·laborarà.L’actual director, que va ser nomenat a finals de 2016 i lidera la programació des de 2017, ha considerat que s’ha convertit en el director que ha estat més temps en el càrrec. Ha deixat entreveure així, que no es presentarà en el procés de selecció. També ha concretat que en un futur té previst marxar una temporada a l’estranger.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Vilassar de Dalt: aparador de la fotografia analògica fins al 18 de juny

Vilassar de Dalt
Cultura

Mor Gudrun Ure, actriu escocesa protagonista de la sèrie infantil ‘Super Gran’

Cultura

Mor la presentadora i actriu mexicana Verónica Toussaint

Cultura

Mor Tony McFarr, el doble d’acció de Chris Pratt i Jon Hamm

música

Pol Bordas estrena ‘Cor petit’ amb la ‘col·labo’ de Figa Flawas

girona

La Casa Natal de Dalí, guardonada en els Premis CETT Alimara

FIGUERES

L’Ajuntament de Portbou torna a ser patró de la Càtedra Walter Benjamin

PORTBOU
música

Cala Vento versiona ‘Pau’ d’Els Pets en el seu vintè aniversari

girona
cinema

Nous membres d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català

barcelona