Altres

Dominic Keown guanya el 32è Premi Internacional Ramon Llull de Catalanística i a la Diversitat Cultural

Keown és catedràtic emèrit de Catalan Studies a Fitzwilliam College de la Universitat de Cambridge al Regne Unit on impartia classes des del 1996

El pro­fes­sor Domi­nic Keown ha gua­nyat el 32è Premi Inter­na­ci­o­nal Ramon Llull de Cata­lanística i a la Diver­si­tat Cul­tu­ral, un guardó que entre­guen La Fun­dació Ramon Llull i la Fun­dació Congrés de Cul­tura Cata­lana. Keown és catedràtic emèrit de Cata­lan Stu­dies a Fitzwi­lliam College de la Uni­ver­si­tat de Cam­bridge al Regne Unit on impar­tia clas­ses des del 1996. El jurat ha des­ta­cat la seva con­tri­bució a la cata­lanística i la seva acti­vi­tat en la inte­gració del català en el currículum uni­ver­si­tari a Cam­bridge i les tas­ques de pro­moció dels estu­dis de català.

El jurat també recalca que al final del segle pas­sat, en col·labo­ració amb la UOC, el pre­miat va orga­nit­zar els pri­mers con­gres­sos en línia dedi­cats a la cul­tura cata­lana. Amb la mateixa ins­ti­tució, va fun­dar el 1998 The Jour­nal of Cata­lan Stu­dies, pri­mera revista en línia dedi­cada a la cata­lanística i ara publi­cació de l’Anglo-Cata­lan Soci­ety. En seria el seu redac­tor en cap fins la seva jubi­lació el 2021. Durant l’últim lus­tre de la seva car­rera, i en col·labo­ració amb la Xarxa Vives d’Uni­ver­si­tats, va ser el direc­tor de cinc Con­gres­sos Inter­na­ci­o­nals per a la defensa i pro­moció del català entre alum­nes de secundària. Cada con­ferència comp­tava amb la par­ti­ci­pació de més de 500 estu­di­ants preu­ni­ver­si­ta­ris d’una vin­tena d’ins­ti­tuts dels Països Cata­lans.

El guardó, dotat amb 6.000 euros, es con­voca anu­al­ment i de forma con­junta per la Fun­dació Ramon Llull i la Fun­dació Congrés de Cul­tura Cata­lana. Aquest reco­nei­xe­ment té per objec­tiu valo­rar el con­junt de l’obra indi­vi­dual d’una per­sona de fora del domini lingüístic, escrita en qual­se­vol llen­gua, i que hagi sig­ni­fi­cat un nota­ble conei­xe­ment de la rea­li­tat històrica i cul­tu­ral cata­lana, o bé l’apor­tació teòrica o pràctica d’una per­sona de qual­se­vol país que hagi sig­ni­fi­cat una impor­tant con­tri­bució al conei­xe­ment, reco­nei­xe­ment, pro­moció o defensa d’una o més cul­tu­res i naci­ons sense estat, o de la diver­si­tat cul­tu­ral com a valor uni­ver­sal.

Enguany, el jurat ha estat for­mat per Agustí Alco­berro, Teresa Fèrriz i Jaume Subi­rana, per part de la Fun­dació Congrés de Cul­tura Cata­lana, i Teresa Colom, Jordi Gine­bra, Maria Josep Cuenca, i Joan Sans per part de la Fun­dació Ramon Llull.

Aquest guardó es va lliu­rar per pri­mera vegada a l’any 1986 a l’Anglo-Cata­lan Soci­ety i en les dar­re­res edi­ci­ons els guar­do­nats han estat Mary Ann New­man (2022), Joseph Lo Bianco (2021), Ko Tazawa (2019), Chris­ter Laurén (2018), Jon Lan­da­buru (2017), Kathryn Woo­lard (2016) i Phi­lip D. Rasico (2015).

El guardonat

Dominic Keown (Manchester, 1954) és fill d’una família irlandesa d’immigrants. Va assistir a la Cardinal Langley School, un institut catòlic a Middleton, Manchester. Posteriorment, va estudiar català i espanyol a la Universitat de Sheffield i va passar el tercer curs de la carrera a Manresa, el Bages, on feia de professor d’anglès en una acadèmia. A aquesta ciutat, va començar a endinsar-se en el català i descobrir la complicada riquesa de la seva llengua i cultura. Es va doctorar el 1984 amb una tesi sobre la literatura i ideologia de l’Avantguardisme a Catalunya. Posteriorment ha estat professor a la Universitat de Liverpool i a la de Bath. Actualment, és catedràtic emèrit de català al Fitzwilliam College de la Universitat de Cambridge, on fou director d’estudis de llengües modernes i medievals des del 1996.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.