Cinema

cultura

Carla Simón reivindica el cinema independent a Donostia

La directora d’‘Alcarràs ha recollit el premi Nacional del ministeri de Cultura al Festival de Sant Sebastià

Carla Simón ha recollit aquest dissabte en el marc del festival de Sant Sebastià un dels reconeixements més rellevants del sector cinematogràfic espanyol, el premi Nacional de Cinematografia, que atorga el ministeri de Cultura. En unes declaracions prèvies recollides per ACN, la directora d’Alcarràs ha defensat que ha d’existir tot tipus de cinema, però ha subratllat que “el cinema independent és fràgil i se l’ha de protegir”. També ha constatat que a poc a poc i encara “tímidament” es va democratitzant el cinema i el paper de la dona es fa més present. Amb la distinció, la directora segueix els passos de directors catalans com J. A. Bayona o Isabel Coixet, que l’han rebut recentment.

El guardó es va fer públic l’1 de juny passat. En recollir-lo al centre cultural Tabakalera, Carla Simón ha assegurat que fer cinema és una “forma de viure i una manera d’estar al món” i ha agraït el camí obert per altres directores, des d’Agnès Varda i Chantal Akerman fins a Pilar Miró, Iciar Bollaín i Isabel Coixet. “Estem davant una tímida democratització del nostre ofici, algunes maneres de treballar han quedat obsoletes i apareixen noves històries i noves mirades”, ha destacat la directora, que també va rebre importants distincions per Estiu 1993. “Però, per inversemblant que sembli el 2023, encara se censuren pel·lícules i obres de teatre per raons polítiques en diversos llocs del nostre país i ens autocensurem a vegades pel políticament correcte”, ha criticat Simón.

“Vivim temps de canvi, sí, però què fràgils que són aquests temps”, ha reflexionat en veu alta la directora barcelonina, que ha fet una defensa aferrissada del cinema independent. “S’ha de protegir més que mai. Es tracta d’un cinema amb ànima, fruit d’un risc, uns reptes i un joc, que necessita temps i rigor, i que creix quan connecta amb l’espectador.” I ha afegit: “Em sento una gran privilegiada de poder dedicar-me en cos i ànima al cinema. Aquest premi és un reconeixement a les pel·lícules fetes, però sobretot es tracta d’una empenta per les que vindran”, ha conclòs la directora, que ha estat introduïda per les seves amigues cineastes Elena López Riera i Meritxell Collell.

Miquel Iceta, ministre de Cultura i Esports, ha destacat que “aquest premi no és només un reconeixement a la teva trajectòria professional, sinó un reconeixement a la teva forma de ser, d’estar i de relacionar-te”. “Representes una onada d’aire fresc i algun dia descobrirem el teu secret, el de per què tothom vol ser amic de Carla Simón”, ha ironitzat Iceta, que s’ha dirigit inicialment en català a la cineasta barcelonina. “Amb només dos llargmetratges has marcat la història del cinema recent del nostre país –ha continuat el titular de Cultura i Esports–. Es tracta d’una trajectòria breu, però ja indiscutible per la seva solidesa i personalitat, i reconeguda per l’èxit nacional i internacional amb històries locals que es converteixen en universals.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia