Còmic

Barcelona lliura a Francisco Ibáñez la Medalla d’Or de la Ciutat al Mèrit Cultural a títol pòstum

La família i els representants institucionals parlen d’unir esforços perquè la seva obra perduri i arribi a les noves generacions

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha fet entrega aquest vespre de la Medalla d’Or de la Ciutat al Mèrit Cultural a títol pòstum a la família del dibuixant Francisco Ibáñez, mort el 15 de juliol als 87 anys. En un acte celebrat a la Biblioteca Gabriel García Márquez, representants institucionals i societat civil han reivindicat la figura del pare de Mortadel·lo i Filemó. Tant la família i les amistats com una responsable de l’editorial del dibuixant s’han conjurat perquè l’obra d’Ibáñez perduri i arribi a les noves generacions. També s’ha reivindicat la generositat de l’autor amb els lectors, la seva ironia “a tots els nivells” i la creativitat.

Després de recollir la Medalla d’Or, Núria Ibáñez, filla del dibuixant, ha explicat que aquest dimecres era un dia “confús” per la família perquè es barrejava una “il·lusió” amb el reconeixement i una pena “increïble” perquè l’autor no hagi pogut recollir-ho. “Era un geni creatiu. Una gran persona que va arribar al cor de tots”, ha dit la filla d’Ibáñez.

La família ha traslladat el desig que l’obra d’Ibáñez quedi en el record de tots i que “perduri”. “Per a ell el que el faria més feliç és saber que en un futur hi haurà nens que el continuen llegint. Que quan obrin una de les seves pàgines es posin a riure. El regal seria que les properes generacions gaudissin dels còmics com ho hem fet tots els que som aquí”, ha defensat Núria Ibáñez.

La directora literària de Bruguera i B de Blok, Isabel Sbert, ha definit Ibáñez com un geni “humil, curiós i amb ganes d’aprendre”. “No se li va regalar mai res i no va donar res per a fet. Fugia de les complicacions i era fidel a les coses que no canviaven com la seva família o el treball ordenat i constant”, ha exposat Sbert.

El divulgador de còmics Toni Guiral ha insistit que cal que l’obra sigui coneguda per la gent més jove. Guiral ha recordat com Ibáñez atenia tots els fans que feien hores i hores de cua “amb un bon dibuix i un somriure”. El dibuixant José Luis Martín ha afirmat que el dibuixant ja ostentava el reconeixement de milers de lectors perquè mai els va decebre.

Durant l’obertura de l’homenatge, l’alcalde de Barcelona ha assegurat que no hi ha “cap casa” al país on alguna vegada no hi hagi hagut algun còmic d’Ibáñez. Collboni ha dit que els personatges del dibuixant estaven plantejats amb “intel·ligència” i “amor” i que eren “únics i “irrepetibles”. “Ibáñez va reflectir la nostra forma de ser, amb virtuts i defectes. Ningú és perfecte i tampoc ho eren els seus personatges. És la imperfecció la que ens fa persones”, ha defensat.

Collboni ha aplaudit que Ibáñez no fes uns personatges “més importants que uns altres” perquè “tots som necessaris”. “Ibáñez va permetre que seguíssim rient durant la dictadura quan estava tot prohibit, per celebrar la democràcia, els Jocs Olímpics o el darrer mundial de bàsquet”, ha apuntat. “Gràcies per fer-nos volar més enllà de qualsevol frontera i per la immensa generositat. Tenim el compromís de seguir llegint-lo i que els més petits i les joves el descobreixin”, ha conclòs.

La decisió de concedir la màxima distinció de la ciutat en l’àmbit cultural a Francisco Ibáñez va ser presa en sessió plenària de l’Ajuntament de Barcelona el mes de febrer de l’any passat. Per raons de salut del dibuixant l’acte de lliurament es va suspendre en diverses ocasions, fins que s’ha hagut d’organitzar de manera pòstuma.

L’espai escollit per a l’homenatge té una significació “especial”. La Biblioteca Gabriel García Márquez té un fons dedicat a l’obra d’Ibáñez, que era veí del barri i va assistir a la inauguració de l’equipament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA