Altres

LLENGUA

El pòdcast de la Queta arriba a Girona per motivar tothom a activar la llengua

Aquest cap de setmana, i en el marc de la campanya de sensibilització per la llengua Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure!, Girona acull durant dos dies la cabina de ràdio de la Queta que el Govern està fent voltar per tot el país. Amb aquesta cabina es volen recollir el màxim nombre de veus i de testimonis sobre la llengua i crear el pòdcast més gran que s’hagi enregistrat mai en la nostra llengua.A Girona està ubicada al pàrquing del passeig de la Devesa tot el cap de setmana.

Aquest matí la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral i Olivé; l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar; el director dels Serveis Territorials de Cultura, Josep Calataiud Cuenca; i la regidora de Llengua Catalana, Núria Riquelme Zurita, han inaugurat el pòdcast de la Queta a Girona. Durant la seva presentació a la ciutat, la delegada del Govern a Girona ha explicat que “volem augmentar l’ús social del català. És una prioritat absoluta del Govern, per això fem inversions i promovem campanyes com aquesta per fomentar la llengua”. En aquest sentit, Cañigueral ha fet èmfasi a dir que “hem de crear referents perquè el català sumi parlants, hem de visibilitzar que és una llengua útil i d’ús quotidià en tots els àmbits i formats” i ha afegit que “una llengua compartida és un element de pertinença i un instrument cabdal per la cohesió social”.

La delegada del Govern també ha animat a la ciutadania a participar del pòdcast de la Queta i ha ressaltat que “la cabina de la Queta recull la diversitat del català i tots els seus accents, per això animem als gironins i gironines, i a tots els visitants que vinguin aquest cap de setmana de Fires a la ciutat, que s’apropin a la cabina de ràdio i facin escoltar el seu català”.

Per la seva banda, l’alcalde de Girona ha destacat que “tota acció que fomenti l’ús social del català és benvinguda. Com a país tenim una necessitat inajornable per impulsar iniciatives que permetin que el català s’estengui socialment però també digitalment. Que la Queta parli l’idioma dels pòdcasts, l’idioma dels mitjans de comunicació que fa servir la gent, és una bona notícia”.

Un cop dins de la cabina, la persona participant pot escollir 4 opcions segons el seu nivell de català i les seves preferències: participar en una entrevista radiofònica, on la Queta fa preguntes relacionades amb la relació d’aquella persona amb el català; practicar la llengua en una conversa on la Queta ha d’anar a comprar ingredients per fer una paella; fer un karaoke amb la cançó Començar, que els Tyets, les Marala i el Kelly Isaiah han interpretat per a la campanya; o bé donar una mostra de veu per al projecte AINA, per tal de normalitzar el català en les tecnologies digitals. Al llarg de tot l’itinerari, els centres del Consorci per la Normalització Lingüística aprofitaran l’oportunitat per permetre que els seus aprenents practiquin la llengua en un entorn lúdic i desenfadat.

El pòdcast d’aquesta campanya recollirà les reflexions de la ciutadania sobre la llengua en tots els seus accents i fomentarà que tothom faci servir el català independentment del seu nivell. Precisament per això, la cabina està decorada amb el lema de la campanya, “Provem-ho en català”, traduït a 15 llengües molt parlades a Catalunya: àrab, búlgar, alemany, anglès, francès, hindi, italià, polonès, portuguès, romanès, rus, ucraïnès, wòlof, amazic, xinès, castellà i català.

Després de l’enregistrament, cada participant rebrà la seva pròpia gravació al mòbil i podrà compartir-la amb les seves amistats i a les xarxes socials. Un cop la cabina hagi acabat el seu recorregut, es crearà un pòdcast amb una selecció de totes les veus participants: el pòdcast més gran que s’ha fet mai en llengua catalana.

La primera cabina de pòdcasts es va estrenar el 23 de setembre a Barcelona, en el marc de les festes de la Mercè, i posteriorment està rodant pels municipis principals de totes les vegueries de Catalunya. Per ordre de recorregut, la cabina està visitant Barcelona, Sabadell, Terrassa, Manresa, Igualada, Tàrrega, Reus, Tarragona, Tortosa, Lleida, Tremp, Girona, Figueres, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Tots aquests municipis compten també amb un centre del Consorci per la Normalització Lingüística.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid